You are here

Γκρετς: Η μαλτέζικη προεδρία θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την εικόνα της ΕΕ στους πολίτες

11/01/2017 12:36
Η βασική προτεραιότητά της Μαλτέζικης Προεδρίας της ΕΕ θα είναι αφενός να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ, αφετέρου η προώθηση της ίδιας της βιωσιμότητας της ΕΕ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Μάλτας και Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λούις Γκρετς.

Ο κ. Γκρετς μίλησε στον Τύπο στη Βαλέτα για τους στόχος της εξάμηνης Προεδρίας και μεταξύ άλλων αναγνώρισε το σημαντικό έλλειμμα εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών στην ΕΕ. "Όλα ξεκίνησαν με την οικονομική κρίση και το γεγονός ότι μια μεγάλη μερίδα πολιτών θεώρησε ότι η ΕΕ δεν ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά - στη συνέχεια ήρθε και το μεταναστευτικό", είπε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός. "Εκεί φάνηκαν και οι πρώτες διαιρέσεις, Βορρά - Νότου κτλ", είπε.

Ως εκ τούτου, η Μάλτα σκοπεύει να δώσει και μια κοινωνική διάσταση στο Συμβούλιο της ΕΕ, προωθώντας την κοινωνική ένταξη, ζητήματα ισότητας και τα κοινωνικά δικαιώματα. "Πρέπει να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ", τόνισε. "Αυτό θα είναι και το αντικείμενο της συνόδου της Μάλτας το Φεβρουάριο, αλλά και της διάσκεψης της Ρώμης για τα 60 χρόνια της ΕΕ".

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό, η ΕΕ "βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή". Την ίδια ώρα όμως ξεκαθαρίζει ότι "δεν είναι τώρα η ώρα για αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, καθώς μια τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει περισσότερες εντάσεις από όσες θα λύσει". "Θα μεταρρυθμίσουμε χωρίς να ανασχεδιάσουμε την ΕΕ", σημειώνει. "Στόχος της Προεδρίας θα είναι να μην δημιουργήσει νέες εντάσεις". Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η ΕΕ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα "εφιαλτικό σκηνικό όπου ξενοφοβία, ρατσισμός, εθνικιστικές λύσεις και προστατευτισμός" αυξάνονται.

Τέλος επανέλαβε ότι όλα τα παραπάνω η Μαλτέζικη Προεδρία σκοπεύει να λάβει σοβαρά υπόψη στις προτεραιότητες που έχει θέσει, όπως η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου για το άσυλο, η "αποτελεσματική αλληλεγγύη" στο μεταναστευτικό και η προώθηση της κοινής αγοράς.