You are here

Χρηματοδότηση 90 εκ. ευρώ από Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας σε 4 προγράμματα ενέκρινε η Κομισιόν

16/02/2018 16:01

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας θα διαθέσει 90 εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις για την έρευνα στον τομέα της άμυνας, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν πλήρως και άμεσα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ (2017-2019), ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν στις Βρυξέλλες, την ώρα που ο Πρόεδρος της Ζ.Κ.Γιούνκερ και μια σειρά Επιτρόπων, βρίσκονται στη διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπου παρουσιάζουν τα επόμενα βήματα προς μια ισχυρότερη Ευρώπη στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Ο κ. Γιούνκερ συνοδεύεται από τον Πρώτο Αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς, και τους Επιτρόπους Γιοχάνες Χαν, Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα και Τζούλιαν Κινγκ. Τα έργα προς χρηματοδότηση επιλέχθηκαν ύστερα από την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την έρευνα στον τομέα της άμυνας, που δημοσιεύτηκε το 2017.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν είναι τα εξής:

- Το έργο Ocean2020 υποστηρίζει τις αποστολές θαλάσσιας επιτήρησης και αποτροπής· για τον σκοπό αυτόν θα ενσωματώσει τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones) και μη επανδρωμένα υποβρύχια σε επιχειρήσεις του στόλου. Οι πληροφορίες που θα συλλέγονται θα συνδυάζονται με συμβατικά συστήματα προκειμένου να μπορούν οι στρατιωτικοί διοικητές να διαμορφώνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των εξελισσόμενων καταστάσεων, και θα υλοποιηθεί από μια κοινοπραξία που απαρτίζεται από 42 εταίρους από 15 χώρες της ΕΕ, υπό την καθοδήγηση της εταιρείας Leonardo S.p.A. Θα χρηματοδοτηθεί με επιχορήγηση περίπου 35 εκατ. ευρώ. Το 2019 το έργο θα πραγματοποιήσει δύο επιδείξεις σε πραγματικές συνθήκες, μία στη Βαλτική θάλασσα, υπό την ηγεσία του σουηδικού ναυτικού, και μία στη Μεσόγειο, υπό την ηγεσία του ιταλικού ναυτικού.

Χρηματοδότηση εγκρίθηκε και για τρία άλλα έργα που αποσκοπούν στη βελτίωση του εξοπλισμού των στρατιωτών, στα οποία δόθηκαν επιχορηγήσεις που κυμαίνονται από 1 εκατ. έως 3 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα:

-το έργο ACAMSII θα αναπτύξει προσαρμοζόμενη παραλλαγή, η οποία θα προστατεύει τους στρατιώτες έναντι των αισθητήρων που λειτουργούν σε διάφορα μήκη κυμάτων.

-το έργο Gossra θα βελτιώσει τη συμβατότητα των στοιχείων των πολύπλοκων συστημάτων (π.χ. αισθητήρες ή ψηφιακά γυαλιά) που φέρουν οι στρατιώτες.

- το έργο Vestlife έχει ως στόχο να αναπτύξει υπερελαφρές θωρακισμένες στολές για πεζούς στρατιώτες.

Η  Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, επίτροπος αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜμΕ, δήλωσε σχετικά πως "το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας έχει ουσιώδη σημασία για τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ εταιρειών του τομέα της άμυνας και των στρατευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για την εξασφάλιση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης". "Τα πανευρωπαϊκά συνεργατικά ερευνητικά έργα στον τομέα της άμυνας που υποστηρίζονται από το Ταμείο σχεδιάζονται με σκοπό να εξασφαλίσουν την τεχνολογική πρωτοπορία της Ευρώπης, να θέσουν τα θεμέλια για τις μελλοντικές αμυντικές ικανότητες και να στηρίξουν μια πιο καινοτόμο και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία", σημείωσε.