You are here

Η αίθουσα Τύπου του ΕΚ παίρνει το όνομα της δημοσιογράφου Ντάφνι Γκαλίτζια

14/11/2017 21:06
Η αίθουσα Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο φέρει από σήμερα το όνομα της δολοφονηθείσας Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτζια.

Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη τελετή, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ζήτησε διεθνή έρευνα και αστυνομική συνεργασία, ώστε να εντοπιστούν οι αυτουργοί της δολοφονίας, ενώ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία δημοσιογράφων που όπως είπε ισοδυναμεί με τη δολοφονία της ελευθερίας.

Είπε επίσης ότι το Κοινοβούλιο δεν θα αφήσει αυτή την υπόθεση μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Η τελετή ακολούθησε συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση του κράτους δικαίου στη Μάλτα σε συνέχεια των πρόσφατων αποκαλύψεων.

Η Ντάφνι Γκαλίτζια είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ που συνέδεε τον Μαλτέζο Πρωθυπουργό με το σκάνδαλο των Panama Papers.
Στην τελετή μίλησε εκ μέρους της οικογένειας, ο σύζυγος της Γκαλίτζια, Πίτερ Καρουάνα Γκαλίτζια, ο οποίος είπε ότι ο ίδιος και οι τρεις τους γιοί θα συνεχίσουν την παρακαταθήκη της.

Έκανε επίσης λόγο για βαθιούς δεσμούς της πολιτικής ελίτ της Μάλτας με το δίκτυο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και είπε ότι η χώρα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αξίες. Ανέφερε ακόμα ότι ο Μαλτέζος πρωθυπουργός έχει μηνύσει έναν από τους τρεις γιους του για λίβελο.