You are here

Η διακυβέρνηση Ορμπάν κάνει και τους Ούγγρους να γελούν

21/02/2018 15:01

"Ούγγροι, ο κόσμος είναι ένας πολύ επικίνδυνος τόπος, μια απαγορευμένη περιοχή!": το μήνυμα ακούγεται από μεγάφωνα στους δρόμους της Βουδαπέστης. Ο απειλητικός τόνος της φωνής προκαλεί σύγχυση στους περαστικούς που αναρωτιούνται εάν πρέπει να γελάσουν ή να ανησυχήσουν. Μπροστά σε δύσπιστα βλέμματα, ο ηθοποιός Τιμπόρ Μπόντοκς, ντυμένος με φολκλορική εθνική φορεσιά παραμένει σοβαρός και συνεχίζει να φωνάζει από το μεγάφωνο που βρίσκεται στην οροφή του αυτοκινήτου του.

Το ολιγόλεπτο βίντεο έχει εκατοντάδες χιλιάδες θεατές στο ίντερνετ, όπως και τα περισσότερα βίντεο του επικεφαλής του νέου κύματος των Ούγγρων κωμικών που καυτηριάζουν την πολιτική ζωή που ενσαρκώνει ο μονολιθικός Βίκτορ Ορμπάν, πρωθυπουργός από το 2010. Έπειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία του υπερσυντηρητικού κόμματος Fidesz, δύο συνεχόμενες πρωθυπουργικές θητείες για τον Βίκτορ Ορμπάν και μία σχεδόν σίγουρη επανεκλογή μετά τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Απριλίου, η Ουγγαρία είναι "ώριμη για την παρωδία", λέει γελαστά ο 35χρονος ψιλόλιγνος Τιμπόρ Μπόντοκς.

Το σκετς με το μεγάφωνο είναι μία διακωμώδηση μίας από τις πολλές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Βουδαπέστης κατά της μετανάστευσης. Το 2016, η κυβέρνηση είχε διανείμει μπροσούρες που προειδοποιούσαν τον πληθυσμό για τρομοκράτες "μεταμφιεσμένους" σε μετανάστες και για την ύπαρξη πάνω από 900 "εκτός νόμου ζωνών" που κατοικούνται από ξένο πληθυσμό ανά την Ευρώπη.

Εκτός από την αντιμεταναστευτική του πολιτική, που συμβολίζεται από την έγερση αγκαθωτών φρακτών κατά μήκος των συνόρων της Ουγγαρία, ο Πρωθυπουργός Ορμπάν παραβιάζει συστηματικά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει ξεκινήσει επίθεση κατά του Τζορτζ Σόρος και των μη κυβερνητικών οργανώσεων που χρηματοδοτεί.

Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι συντηρεί μία ατμόσφαιρα φόβου. Η νέα σχολή των Ούγγρων κωμικών προτιμά να κινείται στη σφαίρα του παραλόγου. "Τα γελοιοποιώ όλα αυτά και προσπαθώ να κάνω τους ανθρώπους που πιστεύουν την προπαγάνδα να σκεφτούν δύο φορές", εξηγεί ο Μπόντοκς έπειτα από μία παράσταση χωρίς εισιτήρια στο Ντουκάνεσι, έναν από τους σταθμούς της εθνικής του περιοδείας. Επί μία ώρα, η αίθουσα αντηχεί από τα γέλια 500 θεατών που ξεκαρδίζονται παρακολουθώντας τον να μιμείται τον Βικτόρ Ορμπάν και το περιβάλλον του. Τα βίντεο των σόου αυτών του επιτρέπουν να έχει πρόσβαση σε πολύ μεγαλύτερο κοινό.

ΚΥΠΕ