You are here

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής ζήτησε από την Κομισιόν διευκρινίσεις για την ad hoc Επιτροπή ηθικής για του Επιτρόπους

17/07/2017 14:03
Η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής, Emily O`Reilly, ζήτησε σήμερα από την Κομισιόν να απαντήσει σε εννέα ερωτήσεις σχετικά με το ρόλο της Ad Hoc Επιτροπής περί ηθικής και τον τρόπο με τον οποίο η αυτή ασχολείται με τις δραστηριότητες μετά το πέρα της εντολής των Επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της.

Οι εννέα ερωτήσεις τέθηκαν από τον Διαμεσολαβητή σε επιστολή προς τον Πρόεδρο Γιούνκερ. Η επιτροπή δεοντολογίας συμβουλεύει την Κομισιόν για τις δραστηριότητες μετά τη λήξη της θητείας της και έχει τρία μέλη.

Η Διαμεσολαβητής εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόταση του Προέδρου r να ενισχυθεί ο Κώδικας Δεοντολογίας του Επιτρόπου, επεκτείνοντας την περίοδο "ανανέωσης" για θέσεις εργασίας μετά την εντολή. Ωστόσο, ερωτά αν ο Κώδικας είναι επαρκής για να διασφαλίσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη ΕΕ για τους σημερινούς και πρώην Επιτρόπους.

Η έρευνα περιλαμβάνει ζητήματα που διατυπώθηκαν σε διάφορες καταγγελίες, τις οποίες έλαβε ο Διαμεσολαβητής τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2017.

Η κα O`Reilly δήλωσε σχετικά πως οι πρώην Ευρωπαίοι Επίτροποι είναι υποχρεωμένοι να συμπεριφέρονται με ακεραιότητα και διακριτικότητα όσον αφορά τις θέσεις ή τα οφέλη που αποδέχονται μετά την αποχώρησή τους. Η ίδια η Κομισιόν έχει καθήκον να διασφαλίσει την τήρηση αυτής της υποχρέωσης βάσει της Συνθήκης ΕΕ. Η έρευνα αυτή εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο ασκεί επί του παρόντος ο ρόλος της Επιτροπής, καθώς και τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να το πράξει. Εξετάζει το πού η Επιτροπή θα μπορούσε να ευθυγραμμίσει καλύτερα τους κανόνες και τις διαδικασίες της με τις υποχρεώσεις της Συνθήκης της ΕΕ".