You are here

Η Κομισιόν δεν επιβεβαιώνει την διενέργεια Σύνοδου Κορυφής με την Τουρκία σε αυτή τη φάση

18/01/2018 15:08

Η Koμισιόν δεν μπορεί να επιβεβαιώσει σε αυτό το στάδιο μια σύνοδο κορυφής ΕΕ - Τουρκίας και υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος αν το καθεστώς συνεχίζει να φυλακίζει δημοσιογράφους, τόνισε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοίνας, νωρίτερα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής εκπρόσωπος είπε: "Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας αποτελούν μέρος της πολιτικής μας ατζέντας, αυτό είναι γεγονός, είναι και η λογική συνέπεια του γεγονότος ότι έχουμε πολλές πολιτικές πρωτοβουλίες στο στάδιο της προετοιμασίας".

"Τον Φεβρουάριο η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια αξιόπιστη στρατηγική διεύρυνσης για τους υποψηφίους των Δυτικών Βαλκανίων, ακολουθούμενη από τις εκθέσεις προόδου για υποψήφιους για ένταξη στην ΕΕ τον Απρίλιο, ακολουθούμενη από τη Διάσκεψη Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στη Βουλγαρία στις 17 Μαΐου" δήλωσε.

"Υπάρχει λοιπόν μια δυναμική που δικαιολογεί το γεγονός ότι αυτό το ζήτημα είναι επίσης θέμα της πολιτικής ατζέντας μας, - συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας", αναφέρει.

"Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογό της με την Τουρκία και υπήρξαν ήδη προβληματισμοί σχετικά με ενδεχόμενη συνάντηση ηγετών ή  διάσκεψη κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, αν θέλετε, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ένα τέτοιο γεγονός", διευκρινίζει ο Μαργαρίτης Σχινάς .

"Αυτό που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ καταγράφει εκτενώς τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας τόσο στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης όσο και στις επόμενες συνεντεύξεις και επανέλαβε ότι η ΕΕ και η Τουρκία έχουν αμοιβαίο συμφέρον να παραμείνουν στενοί εταίροι και συνεχίζουν να μιλάνε ο ένας στον άλλο και να συνεχίζουν να αλληλεπιδρούν αλλά ο Πρόεδρος προειδοποίησε επίσης ότι η Τουρκία κάνει μεγάλα βήματα μακριά από την ΕΕ και αν θέλει να έρθει πιο κοντά σε εμάς πρέπει να καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες και θα είμαστε έτοιμοι για να βοηθήσουμε", επανέλαβε.

"Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις μας εάν υπάρχουν δημοσιογράφοι στις τουρκικές φυλακές. Αυτό το τελευταίο απόσπασμα προέρχεται από τη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου με τον Μπόικο Μπορίσοφ στη Σόφια", καταλήγει ο επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν.

ΚΥΠΕ