You are here

Η μάχη για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου ξεφεύγει από τον έλεγχο

10/01/2017 11:42
Η μάχη για τη διαδοχή του Μάρτιν Σούλτς ξεφεύγει από τον έλεγχο, επιγράφεται η ανταπόκριση της Welt από τις Βρυξέλλες. «Τώρα απειλείται πολιτικό λουτρό αίματος», φέρεται να δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα ένας ευρωβουλευτής, ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ προειδοποίησε, με επείγουσα επιστολή του, τους «αγαπητούς συναδέλφους» της κοινοβουλευτικής του ομάδας να αποφύγουν «τις κομματικές διαμάχες».

Τίποτα όμως δεν παραπέμπει σε έλεγχο της σχετικής διαδικασίας και τελικά θα μπορούσαν να θριαμβεύσουν οι αντίπαλοι της Ευρώπης, διότι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξαρτάται από την εύνοιά τους, και αυτό θα αποτελούσε παταγώδη αποτυχία. Με την επιστροφή των ευρωβουλευτών από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους ξεκίνησε η φάση των συζητήσεων στο παρασκήνιο και οι πολιτικοί ηγέτες του Ευρωκοινοβουλίου προσπαθούν να διατηρήσουν τη συνοχή των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Οι διαδικασίες όμως έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο, όπως μεταδίδουν ο ανταποκριτές της γερμανικής εφημερίδας.

Για καιρό θεωρούνταν βέβαιο ότι ισχύει η έγγραφη -μυστική- συμφωνία της 24ης Ιουνίου 2014 μεταξύ χριστιανοδημοκρατών, σοσιαλδημοκρατών και φιλελευθέρων ότι τον σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σούλτς θα διαδεχόταν ένας χριστιανοδημοκράτης. Εντελώς ξαφνικά όμως -στα τέλη Νομεβρίου- ο επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Εν τω μεταξύ υπάρχουν έξι υποψήφιοι, εκ των οποίων οι τρεις μόνο έχουν πιθανότητες εκλογής. Εκτός από τον Πιτέλα, υποψήφιοι για την προεδρία του ευωκοινοβουλίου είναι Αντόνιο Ταγιάνι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ, ο οποίος είναι μάλλον outsider.

Oι δύο πρώτοι, οι οποίοι είναι και οι επικρατέστεροι, είναι Ιταλοί και δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί. Ο σοσιαλδημοκράτης Πιτέλα είναι θεατρικός και θυελλώδης, ενώ ο συντηρητικός Ταγιάνι βρίσκεται στον αντίποδα και δημιουργεί μεν συμπάθειες, αλλά υπήρξε στο παρελθόν εκπρόσωπος τύπου του Μπερλουσκόνι, κάτι το οποίο εξέχοντες βουλευτές του ΕΛΚ θεωρούν ότι βλάπτει την εικόνα του. Αν όμως χάσει τότε και η εικόνα του ίδιου του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ θα έχει τσαλακωθεί και θα ήταν ο μεγάλος χαμένος, σημειώνει η Welt.

Ισως τελικά όμως οι Ιταλοί να αποφασίσουν συνολικά υπέρ του Ταγιάνι, κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εύκολο, διότι ο Πιτέλα δήλωσε στη Welt ότι θα επιμείνει στην υποψηφιότητά του μέχρι και την τέταρτη ψηφοφορία. Εν τούτοις απορρίπτει την υποστήριξη «ρατσιστικών και ξενοφοβικών δυνάμεων» του Ευρωκοινοβουλίου.

Tο θέμα όμως δεν είναι το πρόσωπο. Η εκλογή είναι κατά την άποψη πολλών βουλευτών, κυρίως από το αριστερό στρατόπεδο, αποφασιστικής σημασίας για την Ευρώπη: ζητούν μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες και λιγότερη πολιτική λιτότητας. Θέλουν να σπάσουν το μονοπώλιο της «αυστηρής λιτότητας» των Βρυξελλών. Πρόκειται για το όλον, δηλαδή για την εξουσία στην Ευρώπη, κατ΄αυτούς.

Οι σοσιαλδημοκράτες επί παραδείγματι διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι έχουν βαθύνει τα κοινωνικά χάσματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση: «Αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι οι μισοί σχεδόν νέοι στη νότια Ευρώπη είναι άνεργοι, τότε είναι θέμα απλής λογικής να γίνουν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις» είπε στη γερμανική εφημερίδα ο Ούντο Μπούλμαν, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD).

Στην πραγματικότητα με τη διαμάχη για την εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ξεκινήσει ο προεκλογικός αγώνας για τις ευρωεκλογές του 2019 , συμπεραίνει η Welt.