You are here

Ισλαμιστής τρομοκράτης σχεδίαζε επιθέσεις στο Big Ben και σε άλλα σημεία του Λονδίνου

16/01/2018 16:34

Το Big Ben και το αεροδρόμιο Heathrow ήταν μεταξύ των γνωστών σημείων του Λονδίνου που φέρονται να βρίσκονταν στο στόχαστρο του επίδοξου τρομοκράτη Ουμάρ Αχμέντ Χάκιε από το ανατολικό Λονδίνο, όπως ανέφερε η κατηγορούσα αρχή στην έναρξη της δίκης σε βάρος του στη βρετανική πρωτεύουσα.
 
Ο 25χρονος αρνείται τη σε βάρος του κατηγορία περί προετοιμασίας τρομοκρατικών ενεργειών. Μαζί του δικάζονται ο 19χρονος Αμπουθαχέρ Μαμούν, που κατηγορείται ότι τον βοηθούσε στην προετοιμασία, ο 27χρονος Μουχάμαντ Αμπίντ, ο οποίος ενώ γνώριζε τα σχέδια του Χάκιε δεν ενημέρωσε τις αρχές και ο 26χρονος Ναντίμ Πατέλ, που κατηγορείται ότι τον βοηθούσε να αποκτήσει πυροβόλο όπλο ή ψεύτικο όπλο με σκοπό την πρόκληση βίας ή φόβου.
 
Ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Μαρκ Χέιγουντ είπε στο δικαστήριο ότι ο Χάκιε ήταν «συνεπαρμένος» με την τρομοκρατική δράση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους και ότι είχε αποφασίσει να πραγματοποιήσει «μία από τις πιο βίαιες επιθέσεις» επί βρετανικού εδάφους, «έχοντας καθορίσει μεθόδους και στόχους».
 
Μεταξύ των στόχων του βρίσκονταν επίσης τα κεντρικά δικαστήρια του Λονδίνου, συγκοινωνιακοί κόμβοι, σιίτες μουσουλμάνοι της βρετανικής πρωτεύουσας, τα δύο μεγάλα εμπορικά κέντα Westfield, τράπεζες, το χρηματοπιστωτικό κέντρο του Σίτυ, το κοινοβούλιο, ξένες πρεσβείες, τηλεοπτικοί σταθμοί και γραφεία εφημερίδων, όπως και στελέχη ακροδεξιών οργανώσεων.
 
Ο 25χρονος διδάσκαλος του Κορανίου δηλώνει αθώος, αν και μετά από τη σύλληψή του είχε δηλώσει «πιστός ακόλουθος» του Ισλαμικού Κράτους.
 
Κατηγορείται ότι προσπαθούσε να στρατολογήσει ανήλικους στο τοπικό τέμενός του προβάλλοντάς τους εξτρεμιστικά βίντεο.

ΚΥΠΕ