You are here

Κινητοποίηση Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας για τα δικαιώματά τους μετά από το Brexit

13/09/2017 13:59
Κινητοποίηση Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας έχει διοργανώσει για σήμερα Τετάρτη η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων τους ‘The 3 million’.

Περισσότεροι από 1500 υπήκοοι χωρών-μελών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται αρχικά νωρίς το απόγευμα να συρρεύσουν στο κοινοβούλιο στο Γουέστμινστερ για να συναντηθούν και να ζητήσουν από τους τοπικούς βουλευτές τους να εργαστούν για την εγγύηση των δικαιωμάτων τους μετά από το Brexit.

Θα έχει προηγηθεί εκδήλωση σε συνεδριακό χώρο του Γουέστμινστερ με ομιλίες φιλοευρωπαίων πολιτικών από όλα τα κόμματα.

Το βράδυ θα ακολουθήσει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Τραφάλγκαρ με την υποστήριξη του δημάρχου του Λονδίνου Σαντίκ Καν και με τη συμμετοχή 15 χορωδιών από χώρες της ΕΕ.

Ο ιδρυτής της οργάνωσης ‘The 3 million’ Νικολάς Ατόν είπε δήλωσε ενόψει των κινητοποιήσεων: «Ήρθαμε στη Βρετανία και την κάναμε σπίτι μας. Πληρώσαμε φόρους, στήσαμε επιχειρήσεις, κάναμε οικογένειες. Καταλαβαίνουμε ότι οι μεταναστευτικοί κανόνες μάλλον θα αλλάξουν. Αλλά είναι λάθος να μετακινήσει κανείς τα γκολπόστ μετά την έναρξη του ματς για εκείνους από εμάς που ήδη ζουν και εργάζονται εδώ. Το μόνο που θέλουμε είναι ακριβώς αυτά που έχουμε τώρα. Δε ζητάμε τίποτα καινούριο ή κάτι ιδιαίτερο. Τώρα είναι η ώρα για το κοινοβούλιο να δεσμευθεί έναντι περίπου 5 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν μείνει μετέωροι».

Στη διοργάνωση της εκδήλωσης συμμετέχει και η οργάνωση «Βρετανοί στην Ευρώπη», όπως και ένα από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Βρετανίας, το UNISON.

Τα αιτήματα των οργανώσεων αυτών περιλαμβάνουν πέρα από τη διατήρηση των υφιστάμενων δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας τη δια βίου εξασφάλισή τους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το διαχωρισμό της περίπτωσης των Ευρωπαίων κατοίκων από τις υπόλοιπες διαπραγματεύσεις Λονδίνου-Βρυξελλών για το Brexit.