You are here

Το Λονδίνο διαμηνύει πως επιδιώκει να «εξαλείψει» τους πολίτες της χώρας που πολέμησαν στις τάξεις του ΙΚ

07/12/2017 07:49
Οι Bρετανοί πολίτες που πολέμησαν στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) πρέπει να εντοπιστούν και να σκοτωθούν και δεν πρέπει να τους επιτραπεί να ξαναμπούν στη χώρα, δηλώνει ο νέος Yπουργός Aμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Γουίλιαμσον σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Daily ail.

"Πολύ απλά", δηλώνει ο Γουίλιαμσον στην ταμπλόιντ εφημερίδα, "η άποψή μου είναι ότι ένας νεκρός τρομοκράτης δεν μπορεί να βλάψει τη Βρετανία". "Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταστρέψουμε και να εξαλείψουμε αυτή την απειλή", επιμένει.

Υπολογίζεται ότι οι κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων που ταξίδεψαν στο Ιράκ και στη Συρία για να πολεμήσουν στις τάξεις του ΙΚ είναι περίπου 800, εκ των οποίων 130 έχουν σκοτωθεί και περίπου 400 έχουν επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 270 βρίσκονται ακόμη στη Μέση Ανατολή. Το θέμα είχε έρθει στο επίκεντρο της δημοσιότητας το 2014, όταν ένας Bρετανός πολίτης, ο Μοχάμεντ Εμουάζι - γνωστότερος με το προσωνύμιο "Τζιχάντι Τζον"-εμφανίστηκε σε προπαγανδιστικά βίντεο του ΙΚ, τα οποία κατέγραφαν αποκεφαλισμούς κρατούμενων της οργάνωσης.

Ο Γουίλιαμσον, ο οποίος ανέλαβε Yπουργός `Αμυνας τον περασμένο μήνα, μετά την παραίτηση του Μάικλ Φάλον εξαιτίας των καταγγελιών σε βάρος του για απρεπή συμπεριφορά έναντι γυναικών, δεσμεύεται επίσης στη συνέντευξη ότι οι τζιχαντιστές που διέφυγαν σε άλλες χώρες θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται και δεν θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν στη Βρετανία.

"Πρέπει να εξασφαλίσουμε πως όταν χωρίζονται και διασπείρονται στο Ιράκ, στη Συρία και σε άλλες περιοχές, θα συνεχίσουμε να τους καταδιώκουμε", τονίζει στη Ντέιλι Μέιλ. Ο σκοπός είναι η Βρετανία να είναι "ασφαλής" και οι τζιχαντιστές "να μην μπορέσουν να πάνε σε άλλες χώρες για να κηρύξουν το μίσος τους, για να κηρύξουν τη λατρεία τους στον θάνατο". Η συνέντευξη του Γουίλιαμσον δόθηκε λίγες ώρες αφού δύο άνδρες οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι.