You are here

Με γεμάτη ατζέντα συνέρχεται τη Δευτέρα το Eurogroup

18/01/2018 11:59

O διορισμός νέου επικεφαλής του EWG, το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, η επιτήρηση της Πορτογαλίας και οι συστάσεις για τα δημόσια οικονομικά στην ευρωζώνη, θα αποτελέσουν τα βασικά θέματα της ατζέντας του Eurogroup της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικά, η Ευρωομάδα θα διορίσει στο πόστο του τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του προπαρασκευαστικού οργάνου της - την Ομάδα Εργασίας της Ευρωομάδας (Eurogroup working group) και ο Hans Vijlbrief θα διαδεχθεί επίσημα τον Thomas Wieser, ο οποίος έχει προεδρεύσει της ομάδας από τον Ιανουάριο του 2012.

Στη συνέχεια, οι 19 Υπουργοί θα συζητήσουν το σχέδιο σύστασης του Συμβουλίου για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης για το 2018, που εκδόθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, του μηχανισμού συντονισμού της πολιτικής της ΕΕ.

Μετά από συζήτηση στο πλαίσιο της Ευρωομάδας, το σχέδιο σύστασης αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων στις 23 Ιανουαρίου. Θα εγκριθεί τυπικά από το Συμβούλιο μετά την έγκρισή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

Στη συνέχεια, η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί για την πρόοδο που σημειώθηκε στην τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, με έμφαση στην εφαρμογή των απομενουσών προηγούμενων ενεργειών (prio actions), που συνδέονται με την εκταμίευση της σχετικής δόσης.

Οι Υπουργοί θα ενημερωθούν αμέσως μετά για τα αποτελέσματα της 7ης αποστολής επιτήρησης μετά το πρόγραμμα στην Πορτογαλία, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου 2017. Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα (PPS) πραγματοποιείται από την Κομισιόν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αποστολές "PPS" συντονίζονται συνήθως με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Στόχος του PPS είναι να προσδιορίσει τους πιθανούς κινδύνους για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης (EFSM) και από το ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος προσαρμογής. Η παρακολούθηση συνεχίζεται έως ότου το 75% του δανείου αποπληρωθεί.

Στη συνέχεια η Ευρωομάδα θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την παρουσίαση των κύριων προκαταρκτικών διαπιστώσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την ενδιάμεση αποστολή του σχετικά με τη διαβούλευση με την ευρωζώνη βάσει του άρθρου IV. Το ΔΝΤ διεξάγει κάθε χρόνο μια τέτοια διαβούλευση με όλα τα μέλη του ΔΝΤ, τόσο με τις μεμονωμένες χώρες όσο και με τις νομισματικές περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης. Αυτό γίνεται σύμφωνα με το άρθρο IV της συνθήκης του ΔΝΤ. Η τελική αποστολή του ΔΝΤ για τη φετινή έκθεση συστάσεων, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την άνοιξη.

Τέλος, και σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής του Ευρώ που έλαβε χώρα στις 15 Δεκεμβρίου 2017, οι Yπουργοί θα συνεχίσουν τη συζήτηση σχετικά με τα περαιτέρω βήματα προς την εμβάθυνση της ΟΝΕ.

ΚΥΠΕ