You are here

Μέρκελ: Η ευρωπαϊκή πολιτική θα είναι στο επίκεντρο της νέας γερμανικής κυβέρνησης

23/02/2018 07:22

Το πρώτο της κυβερνητικό διάγγελμα στη Βουλή που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησε σήμερα από το βήμα του γερμανικού Κοινοβουλίου η Καγκελάριος Μέρκελ, προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και την Σύνοδο Κορυφής.

Η Καγκελάριος αναφέρθηκε στις δυσκολίες πού υπάρχουν στο να σχηματισθεί κυβέρνηση στην Γερμανία, καθώς και στο ότι οι δυσκολίες αυτές επηρεάζουν τη διεθνή πολιτική σκηνή.

Χαρακτηριστικά τόνισε: «ο κόσμος δεν μπορεί να μας περιμένει, ούτε εμάς στη Γερμανία, ούτε εμάς στην Ευρώπη».

Η Άγκελα Μέρκελ έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι στην συμφωνία που έχει γίνει με τους Σοσιαλδημοκράτες για την κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα ευρωπαϊκά θέματα.

«Το πρώτο κεφάλαιο της κυβερνητικής συμφωνίας είναι αφιερωμένο στην Ευρώπη. Είναι η δική μας εθνική απάντηση στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Σε καμιά άλλη κυβερνητική συμφωνία δεν δίνεται τόσο μεγάλη σημασία στα ευρωπαϊκά θέματα».

Η ίδια αναφερόμενη στο προσφυγικό, υποσχέθηκε πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχει βρεθεί λύση ώστε να υπάρξει δίκαιος καταμερισμός των προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης.

Όπως σημείωσε «με πείσμα και υπομονή θα τα καταφέρουμε να βρούμε μια σταθερή και αλληλέγγυα λύση. Για να το καταφέρουμε όμως αυτό, πρέπει να συνδέσουμε την οικονομική βοήθεια προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με την συνεργασία τους στο θέμα του προσφυγικού».

Επίσης τόνισε πως πρέπει να ενισχυθεί με περισσότερα κεφάλαια και προσωπικό η Frontex, προκειμένου να ενδυναμωθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Η Καγκελάριος, αναφερόμενη στο Brexit δήλωσε ότι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ πρέπει να εκληφθεί από τους Ευρωπαίους και ως μια μεγάλη ευκαιρία.

ΚΥΠΕ