You are here

Μετακινούνται στην Φρανκφούρτη τράπεζες με έδρα το Λονδίνο, ενόψει Brexit

19/03/2018 20:16

Την Φρανκφούρτη, ως τη νέα ευρωπαϊκή τους βάση, αναμένεται να επιλέξουν οι περισσότερες τράπεζες που έχουν σήμερα για έδρα το Λονδίνο με στόχο να περιορίσουν τους περιορισμούς μετά το Brexit, δήλωσαν τη Δευτέρα εκπρόσωποι της γερμανικής τραπεζικής βιομηχανίας, έστω και αν Βρετανία και ΕΕ χαιρέτισαν την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις μεταξύ τους συνομιλίες «διαζυγίου».
 
Ενώ αναμένονται σημαντικές κινήσεις εντός Απριλίου, υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 10 αιτήματα για απόκτηση άδειας τραπεζικών εργασιών στην Φρανκφούρτη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εποπτικής αρχής της Γερμανίας BaFin.
 
Περίπου 100 τράπεζες αναμένεται να μεταφέρουν ορισμένες δραστηριότητες τους εκτός του Λονδίνου όταν η Βρετανία θα εξέλθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε ένα χρόνο.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ πιθανών θα σημαίνει την απώλεια του λεγόμενου "διαβατηρίων" κανόνων που επιτρέπει στα πιστωτικά ιδρύματα να πωλούν τις υπηρεσίες τους, χωρίς περιορισμούς στις άλλες 27 χώρες της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί οι τράπεζες να διατηρήσουν τη βάση τους στην Ένωση για να συνεχίσουν να λειτουργούν.
 
Μόνο όμως, περίπου 40 τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει τα σχέδιά τους.
 
Με βάση τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις, η Φρανκφούρτη θα μπορούσε να κερδίσει μέχρι και 5.000 θέσεις εργασίας, καθώς κυρίως αμερικανικές και ιαπωνικές τράπεζες μετακινούνται στην γερμανική πόλη, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Σύνδεσμος Ξένων Τραπεζών στη Γερμανία.

Φαίνεται πως τελικά η Φρανκφούρτη θα κερδίσει τους ανταγωνιστές της στην ΕΕ, όπως είναι το Παρίσι, το Άμστερνταμ, το Δουβλίνο και το Μιλάνο.