You are here

Μογκερίνι: Προσηλωμένη στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας η ΕΕ

16/03/2018 18:09

Τέσσερα χρόνια μετά την παράνομη προσάρτηση της "Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης" από τη Ρωσική Ομοσπονδία, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, σημειώνει σήμερα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξ ονόματος του Συμβουλίου των Κρατών Μελών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ότι δεν αναγνωρίζει και εξακολουθεί να καταδικάζει αυτή την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί άμεση απειλή για τη διεθνή ασφάλεια, με σοβαρές επιπτώσεις στη διεθνή έννομη τάξη που διαφυλάσσει την ενότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει πως παραμένει προσηλωμένη στην πλήρη εφαρμογή της πολιτικής της μη αναγνώρισης, μεταξύ άλλων μέσω περιοριστικών μέτρων και απευθύνει νέα έκκληση προς τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να εξετάσουν το ενδεχόμενο να λάβουν παρόμοια μέτρα μη αναγνώρισης, σύμφωνα με το ψήφισμα αριθ. 68/262 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει τη διεξαγωγή εκλογών από τη Ρωσική Ομοσπονδία στη χερσόνησο της Κριμαίας.

"Η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση της χερσονήσου εξακολουθεί να επηρεάζει την κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, στους κατοίκους της Κριμαίας έχει επιβληθεί ρωσική ιθαγένεια και επιστράτευση στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας", σημειώνει η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την κατασκευή της γέφυρας του Κερτς χωρίς τη συγκατάθεση της Ουκρανίας και τους περιορισμούς που έχει ήδη επιβάλει στην ελευθερία της διέλευσης.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος σημειώνει εξ ονόματος ων Κ- Μ πως "μετά την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χερσόνησο της Κριμαίας έχει επιδεινωθεί περαιτέρω", ενώ "οι κάτοικοι της χερσονήσου αντιμετωπίζουν συστηματικούς περιορισμούς θεμελιωδών ελευθεριών, όπως της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκευτικής ελευθερίας, της ελευθερίας των πεποιθήσεων, της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και του δικαιώματος της ειρηνικής συνάθροισης".

Επιπλέον στην ίδια δήλωση σημειώνεται ότι "τα δικαιώματα των Τατάρων της Κριμαίας έχουν παραβιαστεί σοβαρά με το κλείσιμο μέσων ενημέρωσής τους, με την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του «Mejlis», του αυτοδιοικούμενου φορέα τους, και με τη δίωξη των ηγετών του και μελών της κοινότητάς τους".

"Πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα των Τατάρων της Κριμαίας, των Ουκρανών και όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της χερσονήσου να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την εκπαίδευση και την ταυτότητά τους", σύμφωνα με την ΕΕ.

Ακόμη η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκληση της για την άμεση απελευθέρωση των Oleh Sentsov, Oleksandr Kolchenko και Mykola Semena καθώς και όλων των προσώπων που έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Οι δημοσιογράφοι, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δικηγόροι υπεράσπισης θα πρέπει να μπορούν να εργάζονται ανεξάρτητα και χωρίς αδικαιολόγητες παρεμβάσεις.

Τέλος η ΕΕ ζητεί να τηρηθούν πλήρως στη χερσόνησο οι διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις παραβίασης και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια και δολοφονίες, πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά. Η πλήρης, ελεύθερη και απεριόριστη πρόσβαση των διεθνών φορέων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, εξακολουθεί να έχει υψίστη σημασία. Η ΕΕ υπενθυμίζει το ψήφισμα αριθ. 72/190 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ της 19ης Δεκεμβρίου 2017 και ζητεί την πλήρη εφαρμογή του, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας δυνάμει του εφαρμοστέου διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.