You are here

Νέα πρόταση για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ παρουσίασε ο Π. Μοσκοβισί

18/01/2018 12:39

Πρόταση για τη δημιουργία μιας "κοινής περιοχής ΦΠΑ" στην ΕΕ, ενέκρινε το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασε σήμερα ο Επίτροπος Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες, με σκοπό να απλοποιήσει το σύστημα επιβολής ΦΠΑ σε διασυνοριακές κυρίως συναλλαγές και να μειώσει τα κίνητρα για φοροαποφυγή και απάτη, όπως και τη γραφειοκρατία.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει πως τα Κράτη θα πρέπει να μπορούν να πέραν του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ 15 %, να εφαρμόζουν:

- δύο διαφορετικούς συντελεστές μεταξύ 5 - 15%
- έναν συντελεστή μεταξύ 0 - 15%
- έναν συντελεστή 0% για αγαθά που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ (ή «μηδενικός συντελεστής»).

Τα κράτη μέλη μπορούν επί του παρόντος να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή έως 5% σε δύο διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων στη χώρα τους. Ορισμένα κράτη μέλη εφαρμόζουν επίσης ειδικές παρεκκλίσεις για περαιτέρω μειωμένους συντελεστές.

Επιπλέον, ο υφιστάμενος σύνθετος κατάλογος αγαθών και υπηρεσιών στα οποία μπορούν να εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από νέο κατάλογο προϊόντων (όπως τα όπλα, τα αλκοολούχα ποτά, τα τυχερά παιχνίδια και ο καπνός) στα οποία πρέπει πάντα να εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής 15% ή υψηλότερος συντελεστής. Όμως για τη διασφάλιση των δημόσιων εσόδων, τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να μεριμνούν ώστε ο σταθμισμένος μέσος συντελεστής του ΦΠΑ να ανέρχεται τουλάχιστον σε 12%.

Επιπροσθέτως, η Κομισιόν προτείνει στα Κράτη Μέλη τη δυνατότητα να απαλλάσσουν από το καθεστώς ΦΠΑ, επιχειρήσεις με όριο εσόδων 2 εκατ. ευρώ, ή να επωφελούνται από μέτρα απλούστευσης όπως απλουστευμένες υποχρεώσεις εγγραφής σε μητρώο ΦΠΑ, τιμολόγησης και τήρησης αρχείων.

Η πρόταση της Κομισιόν, δείχνει τη δυνατότητα για τα Κράτη Μέλη να εξαιρούν τις απαλλασσόμενες από τον ΦΠΑ μικρές επιχειρήσεις από πολλές υποχρεώσεις ΦΠΑ σχετικά με την ταυτοποίηση, την τιμολόγηση, την τήρηση λογιστικής και την υποβολή δήλωσης.

Προτείνει δε ένα όριο ετήσιου κύκλου εργασιών 100 000 EUR που επιτρέπει στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περισσότερα από ένα κράτη μέλη να επωφελούνται από την απαλλαγή ΦΠΑ.

Οι νομοθετικές προτάσεις θα υποβληθούν τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για διαβούλευση και στο Συμβούλιο για έγκριση.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί που παρουσίασε την πρόταση, δήλωσε σχετικά πως "α κράτη μέλη δέχονται όλο και μεγαλύτερη πίεση από τη βιομηχανία και τις ομάδες συμφερόντων να αλλάξουν τους συντελεστές ΦΠΑ προς όφελος του ενός ή του άλλου τομέα". "Όμως, η έλλειψη περιθωρίου ελιγμών στους ισχύοντες κανόνες μας έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο η συζήτηση σχετικά με το ποια προϊόντα ή υπηρεσίες επωφελούνται από την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή, και όχι το τεράστιο έλλειμμα στους προϋπολογισμούς μας λόγω της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ" , σημειώνει ο Επίτροπος. "Η σημερινή πρόταση θα δώσει τη μέγιστη ευελιξία στις κυβερνήσεις να καθορίζουν όπως επιθυμούν τους συντελεστές ΦΠΑ, έτσι ώστε εμείς από την πλευρά μας να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος της απάτης", καταλήγει.

ΚΥΠΕ