You are here

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Brexit εν μέσω αντιπαραθέσεων στη Βρετανία

17/07/2017 12:45
Στις Βρυξέλλες για το δεύτερο μήνα των επίσημων διαπραγματεύσεων για το Brexit βρίσκεται ο Υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας Ντέιβιντ Ντέιβις.

Λίγο πριν από τη νεότερη συνάντησή του με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μισέλ Μπαρνιέ, ο κ. Ντέιβις είπε ότι πρέπει και οι δύο πλευρές «να κάνουν τη δουλειά τους» και έθεσε ως προτεραιότητά του την «άρση της αβεβαιότητας» για τους Ευρωπαίους κατοίκους της ΕΕ και για τους Βρετανούς κατοίκους στις υπόλοιπες χώρες-μέλη.

«Κάναμε μία καλή αρχή τον περασμένο μήνα και αυτή την εβδομάδα θα μπούμε στην πραγματική ουσία. Η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μας είναι η προτεραιότητα για μένα καθώς προσέρχομαι σε αυτόν το γύρο (των διαπραγματεύσεων) και είμαι ξεκάθαρος ότι πρόκειται για κάτι πάνω στο οποίο πρέπει να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο», είπε ο Βρετανός Υπουργός Brexit από τις Βρυξέλλες.

Οι κ.κ. Ντέιβις και Μπαρνιέ θα συναντώνται μία εβδομάδα κάθε μήνα και οι υπόλοιπες τρεις εβδομάδες θα αφιερώνονται στην τεχνική επεξεργασία των εκατέρωθεν προτάσεων και στην ενημέρωση των χωρών-μελών από την Κομισιόν.

Τα θέματα που απασχολούν αυτή την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων άπτονται των όρων του διαζυγίου Βρετανίας-ΕΕ: τα δικαιώματα των πολιτών μετά από το Brexit, τα μελλοντικά σύνορα στην Ιρλανδία και το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει το Λονδίνο φεύγοντας από την ΕΕ. Μόνο εφόσον η ΕΕ κρίνει ότι έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος επί αυτών των θεμάτων θα αρχίσει η επόμενη φάση των συνομιλιών που θα αφορά τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών. Η χρονική στιγμή έναρξης της δεύτερης φάσης προσδιορίζεται για τα μέσα του φθινοπώρου.

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι πρότεινε προ εβδομάδων τη χορήγηση του δικαιώματος παραμονής στη Βρετανία των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν ήδη στη χώρα μέσω της απόκτησης της ιδιότητας του «εγκατεστημένου κατοίκου». Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και οι υπόλοιποι θεσμοί της ΕΕ απέρριψαν την προσφορά ως «κατώτερη των προσδοκιών».

Ο σημερινός νέος γύρος των συνομιλιών για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ επισκιάζεται πάντως από την ανοιχτή αντιπαράθεση εντός της βρετανικής κυβέρνησης για το είδος του Brexit που θα πρέπει να επιδιωχθεί, αντιπαράθεση η οποία συνδέεται πλέον και με εσωκομματικές ζυμώσεις στους Συντηρητικούς για τη διαδοχή της πληγωμένης και αποδυναμωμένης Τερέζα Μέι.

Επίκεντρο της εσωκομματικής έριδας είναι ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, υποστηρικτής του ηπιότερου δυνατού Brexit. Πηγές βρετανικών εφημερίδων από το υπουργικό συμβούλιο διέρρευσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο πληροφορίες από φερόμενες τοποθετήσεις του κ. Χάμοντ σε κυβερνητικές συσκέψεις περί «υπερβολικά αμειβόμενων δημοσίων υπαλλήλων» και υποτιμητικά για τις γυναίκες σχόλιά του.

Σήμερα η Telegraph επικαλείται υπουργό υπό καθεστώς ανωνυμίας που σχολιάζει ότι ο Φίλιπ Χάμοντ και το υπουργείο του θέλουν να εμποδίσουν το Brexit και ότι ο Υπουργός Οικονομικών βλέπει τους υποστηρικτές του Brexit ως «πειρατές» που «έχουν θέσει υπό ομηρεία το κατεστημένο».

Ο ίδιος ο κ. Χάμοντ είπε την Κυριακή στο BBC ότι συνάδελφοί του διαρρέουν πληροφορίες σε βάρος του επειδή δεν τους αρέσουν οι θέσεις του υπέρ ενός ήπιου Brexit. «Η ατζέντα μου επικεντρώνεται στην προστασία της οικονομίας, στη προστασία των θέσεων εργασίας και στη διασφάλιση της συνέχισης της βελτίωσης του επιπέδου διαβίωσης», σχολίασε ο Υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα η Sunday Telegraph, φιλοσυντηρητική εφημερίδα, ανέφερε ότι τουλάχιστον 30 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι έτοιμοι να δηλώσουν ότι στηρίζουν για διάδοχο της Τερέζα Μέι τον Ντέιβιντ Ντέιβις. Στους πιθανούς διαδόχους περιλαμβάνεται και ο Φίλιπ Χάμοντ, όπως και άλλα στελέχη των Συντηρητικών, καθώς οι περισσότεροι πολιτικοί σχολιαστές συμφωνούν πως η αντικατάσταση της Πρωθυπουργού στην ηγεσία του κόμματος και της χώρας είναι θέμα χρόνου.

Την ίδια ώρα δημοσκόπηση της YouGov δείχνει ότι η πλειοψηφία των Βρετανών θα δέχονταν τη συνέχιση της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών μεταξύ της χώρας τους και της ΕΕ με μικρούς περιορισμούς με αντάλλαγμα την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας Survation, δείχνει ότι πλέον η πλειοψηφία των Βρετανών (53%-47%) θα ήθελε ένα δεύτερο δημοψήφισμα επί των τελικών όρων του Brexit.

Δημοσκοπήσεις σαν αυτές έχουν οδηγήσει πολέμιους του Brexit, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο πιθανότερος επόμενος ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Βινς Κέιμπλ, να δηλώσουν τις τελευταίες ημέρες ότι πλέον έχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η Βρετανία όντως θα βγει από την ΕΕ.