You are here

Νουί: «Το ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων έρχεται»

19/05/2017 15:06
Βέβαιη για τη δημιουργία ενιαίου συστήματος εγγύησης των καταθέσεων στην Ευρωζώνη εμφανίσθηκε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντανιέλ Νουί, σε συνέντευξη που έδωσε στη φιλανδική εφημερίδα Talouselama και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του SSM.

Ερωτηθείσα για τη θέση της αναφορικά με την απροθυμία των φιλανδικών τραπεζών στην ανάληψη κοινών κινδύνων, η Νουί απάντησε: «Το ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων έρχεται, είμαι πεπεισμένη για αυτό και θα είναι πολύ χρήσιμο. Είναι κατανοητό ότι η δημιουργία αλληλεγγύης θέλει χρόνο, αλλά μία τραπεζική ένωση απαιτεί δεσμεύσεις από όλα τα μέρη. Το ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων θα μειώσει τους κινδύνους στην Ευρωζώνη».

Ερωτηθείσα για την περίπτωση της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena που ανακεφαλαιοποιήθηκε με κρατικά κεφάλαια 8 δισ. ευρώ και για το ότι η Ιταλία και η Γερμανία δεν έχουν εξυγιάνει ακόμη τα τραπεζικά συστήματά τους, η Νουί δήλωσε: «Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχουν τρεις κατηγορίες τραπεζών: Τράπεζες που τα πάνε πολύ καλά, τράπεζες που δεν πάνε καλά αλλά είναι δεσμευμένες - με τόλμη - για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και άλλες, που είναι κάπως σε άρνηση και θα πρέπει να αλλάξουν για να βελτιωθούν. Είδαμε πρόσφατα παραδείγματα τραπεζών που πούλησαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ζήτησαν πρόσθετα κεφάλαια από τις αγορές».

Στην ερώτηση πόσο πιθανό είναι να πληγεί η Ευρώπη από μία νέα τραπεζική κρίση, η επικεφαλής του SSM απάντησε: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα κρίση, αλλά οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι τώρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένες για αυτή από ό,τι πριν. Οι τράπεζες είναι ισχυρότερες, οι ισολογισμοί τους είναι πιο εύρωστοι - για παράδειγμα, από το 2012 το μέσο επίπεδο των υψηλής ποιότητας τραπεζικών κεφαλαίων αυξήθηκε από το 9% στο 13,7%. Και έχουμε έναν ενιαίο εποπτικό μηχανισμό και ένα σύστημα εξυγίανσης».