You are here

Ο Μπαρνιέ δεν θα προτείνει στους ηγέτες έναρξη διαπραγμάτευσης για τη μελλοντική σχέση ΕΕ - ΗΒ

12/10/2017 14:12
Ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν θα προτείνει στους ηγέτες της ΕΕ, που συνέρχονται στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του 5ου γύρου διαπραγματεύσεων. Ελλείψει προόδου, ο Μπαρνιέ προτείνει άλλους δύο μήνες συζητήσεων μέχρι το τέλος του έτους και συμφώνησε νέα σειρά συναντήσεων με τον Ντ. Ντέιβις. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι προς το παρόν υπάρχει αδιέξοδο σε σχέση με τον οικονομικό διακανονισμό.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικαλούμενος τους 27 ηγέτες και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε κατηγορηματικά ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται για να γίνουν "εκπτώσεις". Τόνισε ότι "δεν τίθεται θέμα εκπτώσεων στα δικαιώματα των πολιτών, δεν τίθεται θέμα εκπτώσεων στις οικονομικές δεσμεύσεις με τα χρήματα των φορολογούμενων, δεν γίνονται εκπτώσεις στην ειρήνη στη Β. Ιρλανδία".

Ο Επικεφαλής διαπραγματευτής προειδοποίησε τους Βρετανούς ότι "δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση", πολιτικού δηλαδή χαρακτήρα, για τις οικονομικές δεσμεύσεις του ΗΒ σε σχέση με τον κοινοτικό προϋπολογισμό. "Θα υπάρξουν τεχνικές συζητήσεις, όχι όμως διαπραγμάτευση", ξεκαθάρισε. Χαρακτήρισε το σημείο που βρέθηκαν οι δύο πλευρές στο οικονομικό μέτωπο ως "αδιέξοδο".

Την ίδια ώρα, σχετική πρόοδος έχει επιτευχθεί στην υπόθεση της Ιρλανδίας. Ο Μ. Μπαρνιέ και ο Ντ. Ντέιβις σημείωσαν ότι υπάρχει πρόοδος στον κοινό ταξιδιωτικό χώρο και έχει ξεκινήσει η διαδικασία προσδιορισμού και χαρτογράφησης των σημείων που αφορούν τη συνεργασία Βορρά - Νότου στη νήσο της Ιρλανδίας. Και οι δύο πλευρές επιμένουν ότι η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής θα πρέπει να διατηρηθεί ακόμα και στο πλαίσιο που δημιουργείται από την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ.

Σε σχέση με τα δικαιώματα των πολιτών, η ΕΕ επιμένει στη βάση της εντολής των 27 ηγετών πως πρέπει να υπάρχει δικαιοδοσία του δικαστηρίου της ΕΕ σε σχέση την ερμηνεία των δικαιωμάτων αυτών. Η ΕΕ και ο Μ. Μπαρνιέ κατέστησαν σαφές ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα στους πολίτες της ΕΕ να μπορούν να φέρουν τις οικογένειές τους στο ΗΒ ακόμα και 15 χρόνια μετά την αποχώρηση και να συνεχίσει να υπάρχει κινητικότητα ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ο Ντ.Ντέιβις περιέγραψε στα σημεία διαφωνίας και το δικαίωμα μακροχρόνιας αποχώρησης και επιστροφής, τα επαγγελματικά δικαιώματα, τις αμοιβαίες αναγνωρίσεις προσόντων, τη συμμετοχή σε τοπικές εκλογές και τις μετακινήσεις των πολιτών.

Ο Ντ. Ντέιβις επανέλαβε την ελπίδα η Σύνοδος Κορυφής να δώσει στον Μισέλ Μπαρνιέ την εντολή να διαπραγματευτεί και την μεταβατική περίοδο που ζήτησε η Τερέζα Μέι, αλλά ο Μ. Μπαρνιέ ξεκαθάρισε ότι "οι πολίτες απαιτούν βεβαιότητα και η βεβαιότητα πηγάζει από την καθαρότητα". Εξήγησε δε ότι τα Κράτη Μέλη δεν θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση αν δεν υπάρξει επαρκής πρόοδος για τα τρία βασικά ζητήματα "πολίτες, Ιρλανδία, οικονομικές δεσμεύσεις".