You are here

Οι 28 ΥΠΕΞ συμφωνούν στην κοινή θέση της ΕΕ για την 72η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

17/07/2017 13:27
Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών ενέκρινε σήμερα τα συμπεράσματα σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη και συγκεκριμένα κατά την 72η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, η βασική προτεραιότητα της ΕΕ θα είναι η υποστήριξη, η ενίσχυση και η μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και της παγκόσμιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

Για την 72η ΓΣΗΕ, η ΕΕ θα επικεντρωθεί σε μια ισχυρότερη παγκόσμια διακυβέρνηση, στην ειρήνη και την πρόληψη των συγκρούσεων και σε μια διαρκή ατζέντα μετασχηματισμού. Η ισότητα των φύλων και η χειραφέτηση των γυναικών, καθώς και οι γυναίκες, η ειρήνη και η ασφάλεια θα ενσωματωθούν και στους τρεις τομείς προτεραιότητας.

Επιπλέον η Φεντερίκα Μογκερίνι, που προεδρεύει της συνάντησης των 28, εξέδωσε ανακοίνωση για την επέτειο των τριών ετών από την τραγική κατάρριψη του αεροσκάφους της πτήσης MH17 στις 17 Ιουλίου 2014, εκφράζοντας εκ νέου τη βαθιά οδύνη και το σεβασμό τους προς όλους όσοι έχασαν αγαπημένα πρόσωπα εκείνη την ημέρα. "Η τραγωδία της πτήσης MH17, στην οποία χάθηκαν τόσες ζωές, παραμένει διαρκής πηγή οδύνης και θλίψης για την Ευρωπαϊκή Ένωση", αναφέρει η δήλωση της Υπάτης Εκπροσώπου.

Η κ.Μογκερινι σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της επαναλαμβάνουν την πλήρη υποστήριξή τους στο έργο της κοινής ομάδας έρευνας και εκφράζουν ικανοποίηση για τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε κατά το προηγούμενο έτος.

"Ενόσω η κοινή ομάδα έρευνας συνεχίζει το έργο της όσον αφορά τους υπόπτους, έχει καίρια σημασία να μπορέσουν οι ανακριτικές αρχές να ολοκληρώσουν το έργο τους, ανεξάρτητα και κατά τρόπο διεξοδικό", σημειώνει και τονίζει ότι η ΕΕ επικροτεί τα μέτρα που έλαβαν οι ενδιαφερόμενες χώρες με στόχο την αποτελεσματική δίωξη, καθώς και την απόφασή τους να επιλέξουν το ολλανδικό εθνικό σύστημα δικαιοσύνης στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας και στήριξης, ως σημαντικό βήμα για την παραπομπή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων για την κατάρριψη του αεροσκάφους της πτήσης MH17.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος εξέδωσε τέλος άλλη μια επίσημη δήλωση, αυτή τη φορά με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα "ποινικής δικαιοσύνης".

Η κ. Μογκερίνι σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της επαναλαμβάνουν ότι στηρίζουν πλήρως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την ενίσχυση ενός συστήματος διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης που είναι προσηλωμένο στην αποτροπή της διάπραξης εγκλημάτων, την καταπολέμηση της ατιμωρησίας και τη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων των θυμάτων.

"Η δικαιοσύνη είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που οδηγούν στη συμφιλίωση και σε βιώσιμη ειρήνη. Χωρίς δικαιοσύνη, τα ειδεχθέστερα εγκλήματα μένουν ατιμώρητα, τα θύματα δεν αποκαθίστανται και η ειρήνη παραμένει άπιαστος στόχος, καθώς η ατιμωρησία γεννά περισσότερο μίσος που οδηγεί σε πράξεις εκδίκησης και σε περισσότερα δεινά", αναφέρει η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Η δήλωση της ΕΕ αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πρωτοβουλίες στον τομέα της μεταβατικής δικαιοσύνης και μηχανισμούς της διεθνούς δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Συρίας, η ΕΕ διέθεσε πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στο διεθνή, αμερόληπτο και ανεξάρτητο μηχανισμό για τη συνδρομή στην έρευνα και τη δίωξη προσώπων που είναι υπεύθυνα για τα πλέον σοβαρά εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου που έχουν διαπραχθεί στη Συρία.

Η ΕΕ καλεί τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει το μηχανισμό αυτό, μεταξύ άλλων, με την παροχή επαρκών χρηματοδοτικών μέσων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα είναι σε θέση να αρχίσει να λειτουργεί το συντομότερο δυνατό και να εκπληρώσει την εντολή του, σύμφωνα με τις αρχές της καθολικότητας και με το υψηλότερο επίπεδο επαγγελματισμού.

Η δήλωση καταλήγει σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει πλήρως την πολυμερή παγκόσμια διακυβέρνηση, έχοντας ως βάση το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ισχυρούς διεθνείς θεσμούς. Εν προκειμένω, παραμένουμε προσηλωμένοι στην περαιτέρω καταπολέμηση της ατιμωρησίας και την προώθηση της καθολικής επικύρωσης του Καταστατικού της Ρώμης.