You are here

Οι Βρυξέλλες ενθαρρύνουν τα Σκόπια να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές τους μεταρρυθμίσεις

07/12/2017 07:15
H Koμισιόν θα είναι σε θέση να προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, μόνο αν και εφόσον οι αρχές της χώρας αυτής ολοκληρώσουν, ως ζήτημα προτεραιότητας, μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Κ.Γιούνκερ και ο αρμόδιος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα με τον νέο Πρωθυπουργό της βαλκανικής χώρας στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες και τον οποίο ενθάρρυναν να συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει, μετά τις πρόσφατες εκλογές.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει, το έργο του Ζόραν Ζάεφ και τον ενθάρρυνε να επιταχύνει τις προσπάθειές του, ώστε η Κομισιόν να μπορεί να λάβει τις όποιες αποφάσεις της σε 8 με 9 μήνες. Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ επεσήμανε ωστόσο ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας με Ελλάδα και Βουλγαρία είναι καθοριστικής σημασίας και παρέπεμψε στη συνάντηση της 13ης του Δεκέμβρη υπό τον Μ.Νίμιτς.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος Χαν, τόνισε στον Ζ.Ζάεφ ότι οι αλλαγές στη μυστική αστυνομία και τη δημόσια διοίκηση είναι αξιέπαινες και πως στην μεταρρυθμιστική διαδικασία, η κυβέρνηση πρέπει να εμπλέξει όλες τις κοινωνικές και πολιτικές ομάδες. Η Κομισιόν θα δώσει σύσταση για άνευ όρων έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μόνο αν οι μεταρρυθμίσεις ολοκληρωθούν εγκαίρως, με άρτιο και σωστό τρόπο, επεσήμανε.