You are here

Το παρασκήνιο του ανακοινωθέντος των ΥΠΕΞ της ΕΕ για τη Ρωσία περιγράφει δημοσίευμα του EUObserver

21/03/2018 17:40

Το παρασκήνιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά  με το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας παραθέτει δημοσίευμα του σημερινού EUObserver, σύμφωνα με το οποίο οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία στο περιθώριο του προχθεσινού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Λιθουανός ΥΠΕΞ Linas Linkevicius στο ίδιο μέσο, η Ελλάδα εξέφρασε αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο να κατηγορηθεί η Ρωσία για τη γνωστή υπόθεση επίθεσης κατά του Ρώσου κατασκόπου Sergei Skripal. "Οι συνομιλίες αυτές πραγματοποιήθηκαν υπό τη σκιά των βρετανικών ισχυρισμών ότι η Ρωσία προσπάθησε να δολοφονήσει τον πρώην κατάσκοπο στο έδαφός της χρησιμοποιώντας χημικά όπλα", αναφέρει το δημοσίευμα.

"Μία ιδέα που κατατέθηκε για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας περιλάμβανε απαγορεύσεις θεωρήσεων εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων κατά των Ρώσων, οι οποίοι οργάνωσαν την εκλογική διαδικασία στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία", αποκάλυψε ο Λιθουανός ΥΠΕΞ στη συνομιλία του με τον EUObserver. "Υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με τις κυρώσεις στους διαδρόμους για διάφορους λόγους, αλλά και επειδή η συνάντηση των Υπουργών συνέπεσε με τις ρωσικές εκλογές". Ο Linkevicius επιβεβαίωσε ότι από τις κυρώσεις θα μπορούσαν να πληγούν όσοι οργάνωσαν τις εκλογές στην Κριμαία. "Γιατί όχι; Αυτό ειπώθηκε". Διευκρίνισε πάντως ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ Boris Johnson δεν ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Skripal, αλλά συμπλήρωσε ότι αυτό θα ήταν αναμενόμενο σε περίπτωση που η Ρωσία δεν συνεργαστεί στο πλαίσιο της βρετανικής έρευνας που διεξάγεται για τα γεγονότα που συνδέονται με την υπόθεση.

Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι ορισμένα Κράτη Μέλη, μεταξύ αυτών και η χώρα του, έχουν προχωρήσει στην υιοθέτηση και εθνικών μέτρων, τα επονομαζόμενα Magnitsky Acts, από το όνομα ενός Ρώσου ακτιβιστή, τα οποία μέτρα βασίζονται στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την ΕΕ ως πρότυπα. "Τα συλλογικά μέτρα είναι πάντως πιο αποτελεσματικά από τα εθνικά", υποστήριξε ο Λιθουανός πολιτικός. Η βαρύτητα της επίθεσης κατά του Skripal ήταν τόση που θα μπορούσε να γίνει επίκληση του Άρθρου 4 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ, όπου προβλέπονται "διαβουλεύσεις", εάν "απειλείται η ασφάλεια ενός κράτους της Συμμαχίας", σημείωσε προσθέτοντας ότι "επρόκειτο για επίθεση με χημικά όπλα σε έδαφος του ΝΑΤΟ, άρα θα ήταν νόμιμη η επίκληση του Άρθρου 4, ακόμα και του Άρθρου 5 (για από κοινού άμυνα)".

Η ΕΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στη Βρετανία με το Ανακοινωθέν της Δευτέρας τονίζοντας ότι οι ισχυρισμοί της Βρετανίας για ευθύνη της Ρωσίας ελήφθησαν "σοβαρά υπ’ όψιν". Ο ίδιος πιστεύει ότι το Ανακοινωθέν ήταν «σημαντικό» για να καταλάβει η Ρωσία ότι η Βρετανία δεν αποτελεί εύκολο στόχο λόγω Βrexit. Η Ελλάδα προσυπέγραψε το Ανακοινωθέν, αλλά στο παρασκήνιο εξέφρασε αντιρρήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί η Ρωσία, προτού επιστήμονες από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων ολοκληρώσουν την έρευνά τους.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς προειδοποίησε τους ομολόγους του στην ΕΕ να μην προχωρήσουν σε αυτό το βήμα προτού συγκεντρωθούν όλες οι σχετικές αποδείξεις, δήλωσε Έλληνας εκπρόσωπος στον EUObserver διαψεύδοντας ότι υπήρξε θέμα μέσα στην αίθουσα.

Άλλοι, ωστόσο, έχουν διαφορετική εικόνα της κατάστασης. "Οι Έλληνες ήταν κατηγορηματικοί στο ότι δεν έπρεπε να υπάρχει αναφορά της Ρωσίας στο Ανακοινωθέν… και χρειάστηκαν σθεναρές ενέργειες, ειδικά από σουηδικής πλευράς, καθώς και από τις χώρες της Βαλτικής, για να διορθωθεί", ανέφερε στον EUObserver o Jonathan Eyal, ειδικός από το βρετανικό think tank “Rusi”, επικαλούμενος δικές του πηγές από τις προχθεσινές συζητήσεις.
           
Το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα συζητηθεί επισήμως στην επόμενη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εντός Απριλίου, σύμφωνα με τον Linkevicius. Η Ρωσία θα αποτελέσει, επίσης, αντικείμενο των συζητήσεων στην
αυριανή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρεται στην πεποίθηση που εξέφρασε στον EUObserver ο Bill Browder, Βρετανός ακτιβιστής, ο οποίος αγωνίστηκε ΕΕ τα τελευταία οκτώ χρόνια για την υιοθέτηση των κυρώσεων Magnitsky σε επίπεδο, ότι η συζήτηση για τις κυρώσεις "διαμορφώθηκε σε έναν βαθμό" από την Ύπατη Εκπρόσωπο Federica Mogherini, η στάση της οποίας απέναντι στη Ρωσία υπήρξε ήπια. "Έχω επισκεφθεί τις Βρυξέλλες δεκάδες φορές τα τελευταία 8 χρόνια από τη δολοφονία του Sergei Magnitsky. Το μήνυμα που πάντα έπαιρνα από τη Mogherini ήταν να μην γίνει κάτι που θα μπορούσε να αναστατώσει τη Ρωσία", κατηγορώντας τη για "δειλό κατευνασμό".