You are here

Παράταση στη μεταβατική περίοδο του Brexit φαίνεται να επιδιώκει το Λονδίνο

21/02/2018 17:06

Μία μεταβατική περίοδο μετά από το Brexit χωρίς προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης φαίνεται να επιδιώκει η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με έγγραφο που διανεμήθηκε στις υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη, αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
 
Η ΕΕ έχει υποστηρίξει τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή 21 μήνες μετά από την ημέρα του Brexit στις 29 Μαρτίου 2019.
 
Η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει ότι η περίοδος αυτή πρέπει να διαρκέσει «απλώς για όσο χρειαστεί», ώστε να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για τη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ.
 
Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε πει στη βαρυσήμαντη ομιλία της στη Φλωρεντία ότι η «περίοδος εφαρμογής» θα έπρεπε να διαρκέσει «περίπου δύο χρόνια».
 
Ωστόσο, οι βρετανικές επιχειρήσεις ασκούν πίεση προς την κυβέρνηση να κρατήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου.
 
Το σχέδιο του κειμένου θέσεων που επικαλούνται τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρει: «Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνεί ότι αυτό (σσ. οι ανάγκες μετάβασης στις διαδικασίες και συστήματα της νέας συμφωνίας) υποδεικνύει μία περίοδο περίπου δύο ετών, αλλά επιθυμεί να συζητήσει με την ΕΕ την εκτίμηση που παραπέμπει στην προτεινόμενη ημερομηνία λήξης».
 
Η διατύπωση αυτή και το γεγονός ότι στο κείμενο δεν απορρίπτεται η ευρωπαϊκή απαίτηση για μελλοντική εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν έρθει στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, αναμένεται να προκαλέσουν την έντονη αντίδραση των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του Brexit εντός του Συντηρητικού Κόμματος.
 
Ήδη ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί από άλλες παρατάξεις έκαναν λόγο για «προδοσία» του Brexit.
 
Τα μέλη της ευρωσκεπτικιστικής ομάδας Συντηρητικών βουλευτών Ομάδα Έρευνας Ευρώπης έστειλαν στην Πρωθυπουργό και σε κορυφαίους υπουργούς επιστολή με τις προτάσεις τους για τη μελλοντική συμφωνία με την ΕΕ, που συνθέτουν στην ουσία το πλαίσιο ενός σκληρού Brexit.
 
Οι ευρωπαϊστές στο κυβερνών κόμμα αντέδρασαν στην επιστολή αυτή, με την πρώην Υπουργό Παιδείας Νικυ Μόργκαν να τη χαρακτηρίζει «σημείωμα για λύτρα» προς μία πρωθυπουργό «όμηρο».
 
Το έγγραφο με τις βρετανικές θέσεις για τη μεταβατική περίοδο ζητά επίσης τη σύσταση ενός μηχανισμού με τον οποίο το Λονδίνο θα μπορεί να ενίσταται στις νέες ευρωπαϊκές νομοθεσίες που θα υιοθετούνται κατά τη μεταβατική περίοδο. Η ΕΕ έχει πει ότι αυτοί οι νέοι νόμοι θα πρέπει να γίνονται αποδεκτοί προς εφαρμογή και στη Βρετανία μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, χωρίς το Λονδίνο να έχει λόγο στη διαμόρφωσή τους.