You are here

Πολιτική και οικονομική «ομίχλη» σκιάζει το Brexit

11/01/2017 09:39
Πληθαίνουν τα σύννεφα πάνω από το πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας καθώς πλησιάζει η ώρα που, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι (έχει κάνει λόγο για τον Μάρτιο), το Λονδίνο θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, εκκινώντας έτσι την επίσημη διαδικασία του Brexit. Πολλά δε από αυτά τα προβλήματα έχουν να κάνουν με τις αυτόνομες «επαρχίες» της Σκοτίας και της Βορείου Ιρλανδίας, των οποίων οι πολίτες τάχθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. και τώρα επιδιώκουν ειδικές ρυθμίσεις και διασφαλίσεις -μην αποκλείοντας, ειδικά οι Σκοτσέζοι, ακόμη και δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κατάσταση περιπλέχθηκε ακόμη περισσότερο μετά την κυβερνητική κρίση που ξέσπασε στο Μπέλφαστ, εξαιτίας της παραίτησης από την κυβέρνηση του ηγέτη του αυτονομιστικού Σιν Φέιν, Μάρτιν Μακ Γκίνες. Αν και ο ίδιος επικαλέστηκε έντονες διαφωνίες με τον «ενωτικό» πρωθυπουργό Αρλέν Φόστερ για τη διαχείριση ενός προγράμματος που αφορά στην πράσινη ενέργεια, η ουσία βρίσκεται στην πρόθεση του κόμματος να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Β. Ιρλανδίας με το Λονδίνο, ενόψει του «διαζυγίου» με την Ε.Ε.

Σημειώνεται τέλος ότι χθες παρουσίασε τη στρατηγική των Εργατικών για το Brexit ο ηγέτης τους, Τζέρεμι Κόρμπιν. Ανάμεσα στα άλλα, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τάχθηκε για πρώτη φορά ανοιχτά υπέρ του περιορισμού στην ελεύθερη μετακίνηση και μετεγκατάσταση Ευρωπαίων πολιτών σε βρετανικό έδαφος, επιχειρώντας προφανώς να «αλιεύσει» ψήφους και από τη δεξαμενή των ευρωσκεπτικιστών.

«Καμπανάκι» από City

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι πιέσεις από το City του Λονδίνου προς την κυβέρνηση Μέι να «ανοίξει τα χαρτιά» της για τη διαπραγματευτική της τακτική, ενώ μεταφέρουν στις Βρυξέλλες το lobbying για διατήρηση του «διαβατηρίου» στην Ενιαία Αγορά της Ε.Ε., ζητώντας παράλληλα να υπάρχει μακρά μεταβατική περίοδος μετά το Brexit ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Κορυφαία στελέχη του βρετανικού χρηματοοικονομικού κλάδου, όπως ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου Ξαβιέ Ρολέ και ο πρόεδρος της τράπεζας HSBC Ντάγκλας Φλιντ μιλώντας ενώπιον Επιτροπής της Βουλής προειδοποίησαν για τον κίνδυνο απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας, ιδίως εάν σημαντικές δραστηριότητες, όπως η εκκαθάριση συμβολαίων σε ευρώ (παράγωγα κ.λπ.) μεταφερθούν από το Λονδίνο στην ηπειρωτική Ευρώπη. Οι δυο αξιωματούχοι υπογράμμισαν την ανάγκη για μακρά μεταβατική περίοδο, τουλάχιστον έως το 2021, εκτιμώντας ότι ο ορίζοντας των δυο ετών που προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας για την ολοκλήρωση του Brexit δεν είναι επαρκής, ενώ ο κ. Φλιντ πρόσθεσε ότι πολλές τράπεζες θα ενεργοποιήσουν τα «εναλλακτικά» σχέδια που έχουν καταρτίσει (για μεταφορά της έδρας τους σε άλλη χώρα της Ε.Ε. κ.λπ.) τον Μάρτιο, εάν δεν έχει καταστεί σαφές μέχρι τότε εάν η Βρετανία θα διατηρήσει την πρόσβασή της στην Ενιαία Αγορά.

Παρά τo πέπλο αβεβαιότητας που περιβάλλει το City, οι πρωταθλητές της υψηλής τεχνολογίας -εξ ΗΠΑ ορμώμενοι- εξακολουθούν να διατηρούν την εμπιστοσύνη τους στη Βρετανία: Η Snapchat -που προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή από το 2014 στη Wall Street- ανακοίνωσε χθες ότι επέλεξε το Λονδίνο ως έδρα για τις διεθνείς δραστηριότητές της, ακολουθώντας το παράδειγμα των Google, Amazon και Facebook που αύξησαν τις επενδύσεις τους στη Βρετανία το τελευταίο διάστημα, προς μεγάλη ικανοποίηση της κυβέρνησης. Ο δείκτης FTSE στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε σε ιστορικό ρεκόρ (στις 7275,47 μονάδες) για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκε η στερλίνα που προηγουμένως είχε υποχωρήσει σε νέο χαμηλό διμήνου έναντι ευρώ και δολαρίου.