You are here

Πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή θέλει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τον 'μεγάλο συνασπισμό' η Μέρκελ

13/01/2018 10:27

Την επιθυμία της οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης "μεγάλου" συνασπισμού (CDU/CSU-SPD) να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής (13η Φεβρουαρίου) εξέφρασε, σύμφωνα με πηγές του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου ntv, η καγκελάριος κγγελα Μέρκελ. 
 
Κατά τις ίδιες πηγές η κ. Μέρκελ, μιλώντας σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερα αν οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος ολοκληρώνονταν ως τη 13η Φεβρουαρίου, λαμβάνοντας υπ` όψιν και το γεγονός ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να απευθυνθεί στη βάση του προκειμένου να λάβει εξουσιοδότηση για την συμμετοχή στην κυβέρνηση.
 
Το ίδιο είχε συμβεί και το 2013, με τις διαπραγματεύσεις να ολοκληρώνονται την 28η Νοεμβρίου, την διαδικασία ψηφοφορίας των
σοσιαλδημοκρατών να διεξάγεται την περίοδο 6η-12η Δεκεμβρίου και τη νέα κυβέρνηση να ορκίζεται τη 17η Δεκεμβρίου.  
 
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στο ZDF, περιορίστηκε να εκφράσει την πεποίθησή του ότι οι σύνεδροι του κόμματος, που θα ενημερωθούν σχετικά με το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών στο έκτακτο συνέδριο της 21ης Ιανουαρίου στη Βόννη, θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση του κυβερνητικού
προγράμματος, διότι το κόμμα του "εξασφάλισε πολλά" κατά τις συνομιλίες της τελευταίας εβδομάδας.
 
"Περίπου το 80% των προτάσεών μας έχει αποτυπωθεί στο κείμενο", στο οποίο κατέληξαν τα τρία κόμματα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς.
 
Από τα μέλη του προεδρείου του SPD πάντως τα 40 ψήφισαν ότι θα εισηγηθούν στο έκτακτο συνέδριο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ενώ αρνητικά ψήφισαν τα έξι. Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντρέα Νάλες εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα των συνομιλιών, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα, δήλωσε ότι "αυτό το χαρτί είναι η βάση για μια διαφορετική ευρωπαϊκή πολιτική, για
περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη και περισσότερο κοινωνική Ευρώπη".
 
Ικανοποιημένος δήλωσε και ο ομόλογός της από την Χριστιανική Ένωση Φόλκερ Κάουντερ.
 
"Γίνονται πολλά για την ενίσχυση της συνοχής της κοινωνίας, για τις οικογένειες. Θα αποτελέσει για τη χώρα πλεονέκτημα αν καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτή την κυβέρνηση", δήλωσε.
 
Θετικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα και σε ό,τι αφορά την επανένωση των οικογενειών προσφύγων ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι με την πρόβλεψη για ανώτατο όριο 1000 ατόμων ανά μήνα η χώρα δεν υπερφορτώνεται.