You are here

Πρόστιμα €10,5 εκατ. θα πληρώσει το Deutsche Boerse

14/09/2017 13:49
Το Γερμανικό Χρηματιστήριο, το Deutsche Boerse, ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει να πληρώσει βαριά πρόστιμα για το ρόλο που διαδραμάτισε επιτρέποντας στον Διευθύνων Σύμβουλό της να κάνει αγορές μετοχών οι οποίες αποτελούν μέρος ισχυρισμών για παράνομη εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών, ελπίζοντας έτσι να αφήσει την υπόθεση πίσω της.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters o Διευθύνων Σύμβουλος της Κάρστεν Κένγκετερ έκανε τις αγορές των μετοχών λίγο πριν την ανακοίνωση των επίσημων συνομιλιών για συγχώνευση με το Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου (LSE) και μια μετέπειτα απότομη αύξηση στην τιμή της μετοχής της Deutsche Boerse.

Τον Ιούλιο, ο οργανισμός είχε αναφέρει ότι ο εισαγγελέας της Φρανκφούρτης είχε προτείνει συμβιβαστική συμφωνία για πρόστιμα ύψους €10,5 εκατ.

Την Τετάρτη, ανακοίνωσε ότι έχει αποφασίσει να αποδεχθεί τα πρόστιμα για να προστατέψει τα συμφέροντα της εταιρείας, επιμένοντας ωστόσο ότι οι ισχυρισμοί είναι παντελώς αβάσιμοι.

«Πράττοντας το, η Deutsche Boerse, έχει ως στόχο της να διασφαλίσει ότι η Εταιρεία θα μπορεί να επικεντρωθεί εκ νέου το πιο σύντομο δυνατόν στη διοίκηση της επιχείρησης και να αφήσει πίσω της τα σοβαρά βαρίδια που της φορτώθηκαν από τις διαδικασίες ερευνών», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, προσθέτει, «η Deutsche Boerse δεν μοιράζεται την άποψη του Δημόσιου Κατήγορου αναφορικά με τις καταγγελίες που έχουν εγερθεί».
Ο όμιλος ανακοίνωσε επίσης αργά την Τετάρτη ότι μπορεί να παρατείνει το υπό εξέλιξη πρόγραμμα επαναγοράς 200 εκατ. μετοχών ως το τέλος Ιουνίου 2018 από το τέλος του 2017 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, επικαλούμενος τις συνθήκες στις αγορές.

Η έρευνα για παράνομη εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών (insider trading) έχει αφήσει σκιές στις προσπάθειες της γερμανικής εταιρείας να ανακάμψει από την αποτυχημένη προσπάθεια συγχώνευσης με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και έχει προκαλέσει την απροθυμία του Διοικητικού Συμβουλίου να επεκτείνει το συμβόλαιο του κ. Κένγκετερ.

«Η ζημιά που έχει επέλθει στη φήμη του Deutsche Boerse είναι ήδη τεράστια», ανέφερε ο διαχειριστής κεφαλαίων την Union Investment, μέτοχο του Deutsche Boerse, Ίνγκο Σπέιχ.

«Δεν θα έπρεπε να ζητηθεί από τους μετόχους να επιβαρυνθούν με περαιτέρω κόστος τώρα. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι αποδεκτή», είπε.

Η εταιρεία ανέφερε επίσης την Τετάρτη ότι θα αναμένει ωσότου οι έρευνες του εποπτικού οργάνου της Γερμανίας BaFin και της κυβέρνησης του ομόσπονδου κρατιδίου της Έσσης το οποίο εποπτεύει την Deutsche Boerse, ολοκληρωθούν προτού ν’ αποφασίσει για το συμβόλαιο του κ. Κένγκετερ.

To Deutsche Boerse θεωρεί ότι οι διαδικασίες εναντίον του κ. Κένγκετερ, ο οποίος αρνείται την διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος, θα κλείσουν υπό όρους.

Την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ανέφερε ότι η αμφιλεγόμενη αγορά των μετοχών αποτελούσε «ηθικό καθήκον».

Τα πρόστιμα ύψους €10,5 εκατ. Αφορούν δύο διαφορετικές πράξεις. Μέρος τους αφορά την μη ενημέρωση του κοινού έγκαιρα για τις συνομιλίες συγχώνευσης με το LSE. Το υπόλοιπο αφορά τον σχεδιασμό του προγράμματος αγοράς μετοχών που επέτρεψε στον Κένγκετερ να αγοράσει μετοχές.

Ο Κένγκετερ και το Deutsche Boerse έχουν δηλώσει ότι ο ίδιος ήταν εξουσιοδοτημένος να αγοράσει τις μετοχές εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος μεταξύ 1ης και 21 Δεκεμβρίου 2015, ως μέρος του προγράμματος αποζημίωσης, περίπου δύο μήνες πριν να επισημοποιηθούν οι συνομιλίες για συγχώνευση.