You are here

Σε απεργία οι πανεπιστημιακοί στη Βρετανία

23/02/2018 07:26

Τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικό 57 πανεπιστημίων της Βρετανίας πραγματοποιούν σήμερα την πρώτη από μία σειρά απεργιών διαμαρτυρόμενα για τις προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεών τους.
 
Εκτιμάται ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της σύνταξης έως και κατά 10.000 λίρες το χρόνο.
 
Η τρέχουσα απεργιακή κινητοποίηση θα συνεχιστεί και την Παρασκευή, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν πολλές φορές εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων, με συνολικά 64 τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα και τουλάχιστον 1 εκατομμύριο φοιτητές να επηρεάζονται.
 
Η απεργία επηρεάζει και τα πιο μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, όπως είναι η Οξφόρδη, το Κέμπριτζ και το Imperial College του Λονδίνου.
 
Οι κινητοποιήσεις ακολουθούν την απαίτηση του κύριου συνταξιοδοτικού ταμείου των πανεπιστημιακών για πρόσθετες εισφορές συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων λιρών το χρόνο ώστε να καλυφθεί μία χρηματοδοτική τρύπα της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων λιρών.
 
Ο οργανισμός Universities UK που εκπροσωπεί το ακαδημαϊκό προσωπικό έχει προτείνει την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, με τρόπο που οι απολαβές κάθε δικαιούχου θα βασίζονται στους δείκτες της αγοράς και δε θα προκύπτουν ως ένα προκαθορισμένο εγγυημένο εισόδημα.
 
Υπέρ της απεργίας τάχθηκε το 88% των μελών του Συνδικάτου Πανεπιστημίων και Κολεγίων που συμμετείχαν στην κρίσιμη ψηφοφορία προ ενός μηνός.

ΚΥΠΕ