You are here

Σκληρή στάση θα τηρήσει για τους όρους της μεταβατικής περιόδου του Brexit η ΕΕ

16/01/2018 13:53

Σκληρή στάση δείχνει αποφασισμένη να τηρήσει η ΕΕ στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit με τη Βρετανία, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο.
 
Οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν σύντομα με την εξέταση των όρων της μεταβατικής περιόδου που έχει συμφωνηθεί.
 
Οι Financial Times αποκάλυψαν ότι οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές των 27 κρατών μελών προς τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ ενόψει των συνομιλιών ορίζουν μεταξύ άλλων ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες που θα εγκαθίστανται στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, που έχει προσδιοριστεί για την 31η Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να αποκτούν το δικαίωμα μόνιμης διαμονής στη χώρα.
 
Αυτή η απαίτηση των Ευρωπαίων αναμένεται να προκαλέσει τη μήνι των πιο ένθερμων υποστηρικτών του Brexit, αλλά και την αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης. Η συμφωνία επί της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων για το Brexit που οριστικοποιήθηκε πριν από ένα μήνα ανέφερε ότι το δικαίωμα μόνιμης διαμονής θα αποκτούν όσοι Ευρωπαίοι θα έχουν εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την ημέρα του Brexit, δηλαδή την 29η Μαρτίου 2019.
 
Η απαίτηση των Ευρωπαίων θα αποτελέσει αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι η αρχική θέση της βρετανικής κυβέρνησης ήταν πως το δικαίωμα μόνιμης διαμονής θα έπρεπε να δοθεί μόνο σε όσους Ευρωπαίους ζούσαν στη χώρα μέχρι την 29η Μαρτίου 2017, την ημέρα ενεργοποίησης του Άρθρου 50 περί διαδικασίας του Brexit.
 
Ευρωπαϊκή πηγή δηλώνει στους Times ότι αυτή η νέα απαίτηση υπάγεται στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης: «Οι Βρετανοί είναι εκείνοι που πάντα λένε ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Έτσι λειτουργεί στην πράξη αυτό. Η συμφωνία του Δεκεμβρίου όντως όριζε την 29η Μαρτίου 2019 ως διορία για τα δικαιώματα ελεύθερης μετακίνησης. Αυτό ήταν τότε. Τώρα, στο πλαίσιο της συζήτησης για τους όρους της μεταβατικής περιόδου αυτό έχει αλλάξει».
 
Οι Ευρωπαίοι ζητούν επίσης να υπάρχει υποχρέωση της βρετανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου να ζητά «εξουσιοδότηση» από τις Βρυξέλλες για να συνεχίσει να ωφελείται από εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με άλλες χώρες.
 
Ένας άλλος ευρωπαϊκός όρος που θα προκαλέσει αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκείνος περί συνεχιζόμενης υποχρέωσης του Λονδίνου να αποδέχεται τις ποσοστώσεις της ΕΕ ως προς την ποσότητα ψαριών που αλιεύονται στα βρετανικά ύδατα.
 
Τη σκληρή στάση της ΕΕ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, αναμένεται να ενθαρρύνει και μία προειδοποίηση από τη Νορβηγία, η οποία δεν είναι πλήρες μέλος της ΕΕ αλλά συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό με αντάλλαγμα την πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
 
Η κυβέρνηση του Όσλο φέρεται να διεμήνυσε στις Βρυξέλλες ότι ενδεχόμενη «υπερβολικά γενναιόδωρη» προσφορά προς το Λονδίνο σε ό,τι αφορά τους όρους της μελλοντικής σχέσης θα οδηγήσει σε νορβηγικό αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σχέσης της σκανδιναβικής χώρας με την ΕΕ.
 
Σημειώνεται ότι η Νορβηγία προβαίνει σε μεγαλύτερες κατά κεφαλή εισφορές προς την ΕΕ σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, πρωτεργάτης του Brexit, μιλώντας στον Guardian δηλώνει ότι όχι μόνο δεν μετανιώνει για το κεντρικό επιχείρημα της εκστρατείας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 ότι θα εξοικονομούνταν 350 εκ. λίρες την εβδομάδα που θα δίνονταν στο εθνικό σύστημα υγείας NHS, αλλά ότι το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο.
 
Όπως είπε ο κ. Τζόνσον, το ποσό θα ανέρχεται στις 438 εκατομμύρια λίρες στο τέλος της μεταβατικής περιόδου.
 
Το ποσό που χρησιμοποιούσαν οι υπεύθυνοι της εκστρατείας υπέρ του Brexit για να πείσουν τους ψηφοφόρους για τα οικονομικά οφέλη της εξόδου από την ΕΕ έχει κριθεί υπερβολικό από τους περισσότερους ανεξάρτητους αναλυτές.

ΚΥΠΕ