You are here

Στυλιανίδης: Ποσό 31 εκ. ευρώ από Κομισιόν σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική

19/03/2018 14:03

Τριάντα ένα εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και ετοιμότητα για καταστροφές στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ανακοίνωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, ο Χρήστος Στυλιανίδης, μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης του στην Κολομβία τις προηγούμενες μέρες.

"Η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει τη Λατινική Αμερική είναι πιο ισχυρή από ποτέ και εδώ στην Κολομβία, η νέο μας χρηματοδότηση θα βοηθήσει σε δύο μέτωπα: αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών των σύγκρουσεων που μένονται για δεκαετίες στη χώρα και να βοηθήσει την ενίσχυση της ετοιμότητας και ανταπόκρισης της περιοχής να φυσικές καταστροφές. Ανακοινώσαμε επίσης νέα χρηματοδότηση για όσους έχουν πληγεί από την κρίση στη Βενεζουέλα: η στήριξη όσων έχουν ανάγκη αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ", δήλωσε σχετικά ο Επίτροπος Στυλιανίδης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Επίτροπος συναντήθηκε με τον Κολομβιανό Πρόεδρο Santos στη Μπογκοτά, όπου επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΕ να παραμείνει δίπλα στην πορεία της χώρας προς την ειρήνη και την ευημερία. Τις τελευταίες ημέρες επισκέφθηκε επίσης το Quibdo, στο τμήμα Choco, περιοχή που πλήττεται πολύ από τις συγκρούσεις, καθώς και τη συνοριακή πόλη Cucuta.

Η χρηματοδότηση που ανακοινώθηκε σήμερα αποτελεί μέρος ενός συνολικού πακέτου ανθρωπιστικής βοήθειας για την περιοχή, με 6 εκατομμύρια ευρώ για την Κολομβία. Περαιτέρω 2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε εκείνους τους ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση στη Βενεζουέλα.

Αυτή προστίθεται στα άλλα προγράμματα βοήθειας της ΕΕ και στη στήριξη της περιοχής, όπως το Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Κολομβία. Από το 1994, η Κομισιόν χορήγησε ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, εστιάζοντας στους πληθυσμούς που πλήττονται περισσότερο από τις φυσικές καταστροφές και τη βία και προετοιμάζοντας τις κοινότητες να αντιμετωπίσουν μελλοντικούς κινδύνους.

Σημειώνεται ότι το πακέτο γενικής ανθρωπιστικής βοήθειας που ανακοινώθηκε υποστηρίζει μια σειρά από συγκεκριμένα έργα στην περιοχή, πέραν της χρηματοδότησης για την Κολομβία και τη Βενεζουέλα.

Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει 6.9 εκατομμύρια ευρώ για επισιτιστική βοήθεια, μείωση του κινδύνου καταστροφών και στήριξη σε εκείνους που πλήττονται από τη βία στην Κεντρική Αμερική (ιδίως στην Ονδούρα, τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα) και το Μεξικό. Τρία εκατ. Θα υποστηρίξουν επίσης δραστηριότητες μείωσης του κινδύνου καταστροφών στη νοτιοαμερικανική περιφέρεια (κυρίως Βολιβία, Ισημερινός, Παραγουάη, Περού). Πέντε εκατ. προορίζονται για επείγουσα επισιτιστική βοήθεια στην Αϊτή, ενώ άλλα 6,3 εκατ. προορίζονται για μείωση του κινδύνου καταστροφών στη χώρα. Τέλος 2 εκατ. θα υποστηρίξουν τη μείωση των κινδύνων καταστροφών και τις παρεμβάσεις ανθεκτικότητας στην Καραϊβική.