You are here

Τα αποτελέσματα του πρώτου τμήματος της συνόδου των 28 παρουσίασε ο Τουσκ

22/03/2018 22:17

Τα αποτελέσματα το πρώτου τμήματος της συνόδου των 28, στις Βρυξέλλες, παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Τουσκ δήλωσε στον Τύπο πως "σήμερα είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση για τη φορολογία. Η ψηφιακή οικονομία αποτελεί πρόκληση για τα φορολογικά μας συστήματα. Το πιο σημαντικό, η συζήτηση επιβεβαίωσε την επιθυμία όλων των ηγετών να εργαστούν περαιτέρω προς μια αποτελεσματική και δίκαιη λύση", ανέφερε.

"Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό τον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, οι Υπουργοί θα αρχίσουν να επεξεργάζονται τις τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν", σημείωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

"Συζητήσαμε επίσης το οικονομικό περιβάλλον με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Η κατάσταση είναι καλή, αλλά δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματά μας λύονται", ανέφερε ο Τουσκ.

"Πρώτον, πρέπει να αποφύγουμε τον προστατευτισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτός είναι ένας σημαντικός κίνδυνος για θέσεις εργασίας, όχι μόνο στην Ευρώπη. Από αυτή την άποψη, ο διάλογος με τις ΗΠΑ είναι καθοριστικός", σημείωσε. 

"Δεύτερον, πρέπει να προετοιμάσουμε την ενιαία μας αγορά για το μέλλον. Για να γίνει αυτό, οι ηγέτες ζήτησαν από την Κομισιόν να παρουσιάσει μέχρι τον Δεκέμβριο την έκθεση εφαρμογής σχετικά με τις στρατηγικές για την εσωτερική αγορά, και συγκεκριμένα τις ψηφιακές αγορές κεφαλαίων και την ενεργειακή ένωση. Οι ηγέτες θα παρακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία, καθώς θέλουμε αυτό να ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", ανέφερε.

"Τέλος, συζητήσαμε επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το Facebook και την Cambridge Analityca. Ήταν σαφές για όλους τους ηγέτες ότι η ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών πρέπει να προστατεύονται πλήρως. Λαμβάνουμε αυτό το ζήτημα πολύ σοβαρά. Η νομοθεσία της ΕΕ και η εθνική νομοθεσία πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται", κατέληξε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΚΥΠΕ