You are here

Βαθιά μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος στη Λετονία

22/03/2018 07:11

Ο Λετονός Πρωθυπουργός Γιάνις Κουσίνσκις δήλωσε την Τετάρτη ότι η βαλτική χώρα θα προχωρήσει σε μια βαθιά μεταρρύθμιση του τραπεζικού της τομέα για να αποτρέψει τις συναλλαγές με εταιρείες ‘βιτρίνα’, μια πρακτική που ακολουθείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μετά από κατηγορίες οι οποίες οδήγησαν στην κατάρρευση ένα από τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

«Έχουμε φτάσει σε συμφωνία για απαγόρευση της χρήσης των εταιρειών βιτρίνα (shell companies) στη Λετονία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Κουσίνσκις, προσθέτοντας ότι η Βουλή θα ψηφίσει για το ζήτημα τον επόμενο μήνα.

Ο Πέτερις Πούτνις, ο επικεφαλής της κεφαλαιαγοράς της Λετονίας, δήλωσε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου ότι υπάρχουν πάνω από 26.000 εταιρείες βιτρίνα μεταξύ των πελατών των τραπεζών της χώρας.

Η βαθιά μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, θα είναι «γρήγορη», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς.

Οι εταιρείες βιτρίνα, οι οποίες υφίστανται μόνο στο χαρτί και δεν έχουν γραφεία ή εργοδοτούμενους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νόμιμους επιχειρηματικούς σκοπούς ως το όχημα συναλλαγών ή για να κατέχουν συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για να μην είναι ξεκάθαρη η ιδιοκτησία τους.

Η Λετονία έχει ένα αριθμό τραπεζών οι οποίες λειτουργούν κυρίως με ξένους πελάτες, περιλαμβανομένων και εταιρειών βιτρίνας.

Τον περασμένο μήνα, οι μέτοχοι αποφάσισαν το κλείσιμο της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της ABLV, αφότου η Ουάσινγκτον την κατηγόρησε για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για διασυνδέσεις με το πρόγραμμα ανάπτυξης εξοπλισμού της Βορείου Κορέας.

Άλλες τράπεζες στη Λετονία είναι τώρα αντιμέτωπες με αυξημένη εποπτεία από τις αρχές.

ΚΥΠΕ