You are here

Χάρης Γεωργιάδης: Διεύρυνση συνεργασίας με Ηνωμένο Βασίλειο

22/03/2018 10:06

Κορυφαία προτεραιότητα για την κυπριακή κυβέρνηση αποτελεί η διατήρηση και διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, ασχέτως της εξόδου της από την ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Κατά τη διάρκεια τελετής υπογραφής της επικαιροποιημένης σύμβασης για διπλή φορολογία και πάταξης της φοροδιαφυγής με το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «θεωρούμε ότι οι σχέσεις μας και στο εμπορικό και οικονομικό πεδίο πρέπει να παραμείνουν ισχυρές, θεωρούμε ότι η προοπτική περαιτέρω διερεύνησης υπάρχει».

Αναφερόμενος στην υπογραφή της επικαιροποιημένης σύμβασης είπε ότι αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση.

Τόνισε ότι η τελευταία σύμβαση είχε υπογραφεί το 1974 και ήταν απηρχαιωμένη λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στο ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο στα ζητήματα της φορολογίας.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο το οποίο διευρύνει την προοπτική και ανοίγει το δρόμο για την οικονομική εμπορική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών», πρόσθεσε.

Από μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου τη σύμβαση υπέγραψε ο βρετανός ύπατος αρμοστής στην Κύπρο Matthew Kidd εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τη συμφωνία που δίνει την ευκαιρία, όπως είπε, στις δύο χώρες να εκσυγχρονίσουν και διευρύνουν τις σχέσεις τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών, η νέα σύμβαση βασίζεται στο νέο Μοντέλο Σύμβασης για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας του ΟΟΣΑ (OECD Model Convention for the Avoidance of Double Taxation on Income and on Capital) και εμπεριέχει όλα τα ελάχιστα πρότυπα των Δράσεων για τη Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και της Μεταφοράς Κερδών (BEPS) που αφορούν τις διμερείς συμβάσεις, Δράση 6 (Treaty Abuse) και της Δράσης 14 (Making Dispute Resolution Mechanisms More Effective). Προβλέπεται επίσης, η ανταλλαγή τραπεζικών και άλλων εχέμυθων πληροφοριών σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του εν λόγω μοντέλου.
               
«Η επικαιροποίηση, διατήρηση και η επέκταση του υφιστάμενου δικτύου συμβάσεων εξάλειψης της διπλής φορολογίας, οι οποίες είναι υψίστης οικονομικής και πολιτικής σημασίας, στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση και προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου», σημειώνεται.

Της Ηρώς Ευθυμίου