You are here

Άτυπη αμνηστία για οφειλές ΦΠΑ €30 εκ.

19/05/2017 07:03
Άτυπη αμνηστία εφαρμόζει το τμήμα φορολογίας για οφειλές περίπου €30 εκ. οι οποίες αφορούν μη αποπληρωμή ΦΠΑ. Οι οφειλές αυτές αποτελούν πρόσθετες επιβαρύνσεις σε νομικά και φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στις φορολογικές περιόδους από 1/07/1992, όταν είχε ψηφιστεί ο νόμος για εφαρμογή του ΦΠΑ, μέχρι 30/11/2001.

Οι επηρεαζόμενοι θα μπορούν με την καταβολή ενός συμβολικού ποσού €200 να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το τμήμα φορολογίας και να διαγράφεται οριστικά το χρέος τους.

Η ρύθμιση αυτή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «άτυπη φορολογική αμνηστία», θα αφορά εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν διαγραφεί από το μητρώο του ΦΠΑ λόγω τερματισμού της λειτουργίας της επιχείρησης ή οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας φυσικών προσώπων, δεδομένου ότι θα έχουν περάσει τρία χρόνια.

Ο έφορος φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης ανέφερε στη StockWatch ότι οι επηρεαζόμενες εταιρείες ή τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στην προαναφερόμενη φορολογική περίοδο, επωμίζονταν, λόγω των προνοιών της αρχικής νομοθεσίας, «καταστροφικές επιβαρύνσεις», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σημείωσε ότι οι τόκοι και τα συναφή πρόστιμα που επιβάλλονταν από την υπηρεσία τότε του ΦΠΑ, εξαιτίας της μη αποπληρωμής του σχετικού έμμεσου φόρου, ή της καθυστέρησης της καταβολής των σχετικών οφειλών, ήταν πάνω σε μηνιαία βάση και όχι σε ετήσια όπως είναι σήμερα, με αποτέλεσμα, όπως τόνισε, στα βιβλία του τμήματος φορολογίας να παρουσιάζονται σήμερα οφειλές, λόγω των πρόσθετων αυτών επιβαρύνσεων, η μη καταβολής ΦΠΑ, μεταξύ €25 - €30 εκ.

«Υπάρχουν», πρόσθεσε, «εταιρείες οι οποίες έχουν τερματίσει τη λειτουργία τους εδώ και χρόνια , άλλες οι οποίες έχουν εγκαταλείψει την Κύπρο ενώ αρκετοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ή άλλα φυσικά πρόσωπα έχουν αποβιώσει και οι οφειλές τους εκκρεμούν. Μάλιστα οι ίδιοι συνεχίζουν να εμφανίζονται στο μητρώο ως οφειλέτες προς το τμήμα φορολογίας εν γνώσει των αρμοδίων ότι είναι σχεδόν αδύνατη η αποπληρωμή τους».

«Αυτή η εικόνα θα πρέπει να καθαρίσει και η σχετική νομοθεσία σήμερα παρέχει τρόπους ρύθμισης», παρατήρησε ο κ. Τσαγκάρης.

Εξήγησε ότι με τη ρύθμιση αυτή παρέχεται η ευκαιρία σε όλους τους επηρεαζόμενους να καθαρίσουν τις εκκρεμότητες τους προς το τμήμα φορολογίας καταβάλλοντας ένα συμβολικό ποσό €200.

Με αυτό τον τρόπο, είπε, οι συσσωρευμένες αυτές οικονομικές υποχρεώσεις θα διαγραφούν οριστικά από το σύστημα του τμήματος.

Τόνισε ότι «λόγω πολλών συνθηκών οι πλείστες των οφειλών είναι αδύνατον σήμερα να αποπληρωθούν και η διαγραφή τους αποτελεί μονόδρομο. Είναι για αυτό τον λόγο που προωθήσαμε αυτό το κίνητρο το οποίο θα μπορεί να χαρακτηριστεί και ως άτυπη φορολογική αμνηστία», σημείωσε ο κ. Τσαγκάρης.

Διαδικαστικά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση προς το τμήμα φορολογίας το οποίο με τη σειρά του θα παραπέμψει το σύνολο των αιτήσεων προς την τριμελή επιτροπή που χειρίζεται τέτοιες ρυθμίσεις διαγραφής χρεών.

Τον περασμένο Ιανουάριο η βουλή είχε ψηφίσει ομόφωνα πρόταση νόμου για τη δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών με μηνιαίες δόσεις.

Με βάση στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη βουλή το σύνολο των οφειλών προς το τμήμα φορολογίας (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, κεφαλαιουχικά κέρδη κλπ) ανέρχεται στα €2,1 δισ.

Ο κ.Τσαγκάρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι από το ποσό των οφειλών προς το τμήμα φορολογίας το κράτος μπορεί με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα να εισπράξει περίπου €800 εκ.

Του Λεύκου Χρίστου