You are here

Καθησυχάζει το τμήμα φορολογίας για το TAXISnet

12/03/2018 07:09

Καθησυχάζει τα φυσικά πρόσωπα το τμήμα φορολογίας όσον αφορά την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που καθίσταται υποχρεωτική για το φορολογικό έτος 2017 και εντεύθεν.

Η βοηθός έφορος φορολογίας Νατάσσα Ακκίδου σημειώνει στη StockWatch ότι οι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν καθώς το τμήμα θα κάνει τη δήλωση πολύ φιλική και απλή ενώ θα προωθήσει διάφορες ενέργειες για να βοηθηθεί ο κόσμος.

Υπολογίζεται ότι γύρω στο 50% των φυσικών προσώπων δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στο σύστημα TAXISnet για να μπορέσουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση εισοδήματος ατόμου (μισθωτού – αυτοεργοδοτούμενου).

Σύμφωνα με το τμήμα φορολογίας, από τους περίπου 300 χιλ. ενεργούς φορολογούμενους, οι περίπου 150 χιλ. δεν έχουν ακόμη κάνει εγγραφή στο σύστημα TAXISnet .
 
Σύμφωνα με την κ. Ακκίδου, εντός Μαρτίου, οι φορολογούμενοι θα ειδοποιηθούν μέσω ταχυδρομείου σχετικά με τον τρόπο εγγραφής στο σύστημα και σχετική ενημέρωση. Η δήλωση εισοδήματος αναμένεται να είναι διαθέσιμη προς το κοινό τον Απρίλιο.

Τα νομικά πρόσωπα έχουν προθεσμία μέχρι τις 21 Ιουλίου 2018 να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση και οι αυτοεργοδοτούμενοι με κύκλο εργασιών μέχρι €70 χιλ. μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Σύμφωνα με τη βοηθό έφορο φορολογίας, με την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα είναι πιο εύκολη και άμεση η εξέταση των αιτήσεων και δεν θα ταλαιπωρείται το κοινό περιμένοντας στις ουρές των γραφείων του τμήματος.

Σημαντικά είναι τα οφέλη από την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εκτιμά και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου Κυριάκος Ιορδάνους σε δηλώσεις του στη StockWatch αναφέρει ότι «υποστηρίζουμε τη μηχανογραφημένη και αυτοματοποιημένη υποβολή και διεκπεραίωση των φορολογικών και νομικών προσώπων».

«Με αυτόν τον τρόπο», συνεχίζει, επιταχύνεται η διεκπεραίωση της αξιολόγησης των δηλώσεων και η φορολογική ενημερότητα των φορολογουμένων.

Της Γεωργίας Χαννή