You are here

Με τα memos εισπράχθηκαν οφειλές €114 εκ.

10/02/2018 14:12

Η χρήση μέτρων που παραχωρήθηκαν στο τμήμα φορολογίας για ενίσχυση της εισπρακτικής του ικανότητας, έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής στην είσπραξη €114 εκ., σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται σε απάντηση του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη προς τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη.

Αφορμή για τη σχετική ερώτηση του κ. Περδίκη, αποτέλεσαν πληροφορίες του βουλευτή, ότι η ελεγκτική υπηρεσία εντόπισε περιπτώσεις δικαστικών διαταγμάτων για ποινικές υποθέσεις που αφορούν καταβολή ΦΠΑ για τις οποίες το τμήμα φορολογίας δεν εισέπραξε κανένα ποσό.

Ο κ. Περδίκης στην ερώτησή του αναφέρεται σε πληροφορίες ότι το τμήμα κλήθηκε από την ελεγκτική υπηρεσία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για είσπραξη των οφειλόμενων ποσών, τα οποία προκύπτουν από δικαστικά διατάγματα σε ποινικές υποθέσεις, περιλαμβανομένης της εγγραφής εμπράγματου βάρους (memo) στην ακίνητη περιουσία του χρεώστη, κατάσχεσης κινητής περιουσίας ή/και δέσμευσης/κατάσχεσης ποσών που βρίσκονται κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος φορολογίας, από το 2014 μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016 το τμήμα έλαβε εισπρακτικά μέτρα για φορολογικές οφειλές ύψους €162,3 εκ. και προχώρησε στην εγγραφή εμπράγματου βάρους (memo) σε ακίνητη ιδιοκτησία για οφειλές ύψους €161,3 εκ. και στη δέσμευση και κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές €1 εκ.

Ο κ. Περδίκης ζητούσε ενημέρωση σχετικά με το ύψος τoυ ποσού που έχει εισπραχθεί μέχρι στιγμής, από το τμήμα φορολογίας μετά τη λήψη των υπό αναφορά εισπρακτικών μέτρων και ποιο το ύψος των εισπράξεων μετά την κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές €1 εκ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απάντηση του κ. Γεωργιάδη, οι εισπράξεις που έχουν προκύψει από την εγγραφή εμπράγματου βάρους σε ακίνητη ιδιοκτησία (memo) ανέρχονται στα €113,5 εκ. ενώ οι αντίστοιχες οφειλές αγγίζουν τα €197,8 εκ.

Σε ότι αφορά το μέτρο της δέσμευσης και κατάσχεσης ποσών σε τραπεζικό λογαριασμό, σημειώνεται ότι οι εισπράξεις έφτασαν τις €548,4 χιλ. σε σχέση με οφειλές €994,8 χιλ.

Πάντως, τα στοιχεία που υποβάλλει ανά τριμηνία στη βουλή το τμήμα φορολογίας, καταδεικνύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το τμήμα φορολογίας σε ότι αφορά την είσπραξη οφειλόμενων ποσών καθώς τόσο οι οφειλές όσο και οι χρεώστες παραμένουν σε ψηλά επίπεδα ενώ, ένα σημαντικό μέρος των οφειλών δεν αναμένεται ότι θα εισπραχθούν ποτέ.

Μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2017 οι οφειλές προς το τμήμα φορολογίας είχαν αυξηθεί στα €2,33 δισ., σε σχέση με οφειλές €2,26 δισ. το δεύτερο τρίμηνο του έτους ενώ, ο αριθμός των οφειλετών ανερχόταν στους €136,9 χιλ. φορολογούμενους από €137,4 χιλ. φορολογούμενους το δεύτερο τρίμηνο.

Ποσό €1,4 εκ. σύμφωνα με τα στοιχεία, παρουσιάζει μόνιμο ή προσωρινό κώλυμα και δυσκολία στην είσπραξη ενώ, ποσό €69,8 εκ. δεν αναμένεται να εισπραχθεί.

Μ.Χ.