You are here

Τελευταίες πινελιές για φόρο

16/01/2017 13:04
Σε αφαίρεση άρθρου που δίνει την ευκαιρία στους φοροοφειλέτες να καταθέτουν συμπληρωματική δήλωση για διόρθωση των στοιχείων που έχουν δηλώσει, προχώρησε η επιτροπή οικονομικών, καθώς η πλειοψηφία της θεωρεί ότι αυτή η διαδικασία παρέπεμπε σε φορολογική αμνηστία.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών αποφάσισε να παραπέμψει το συντομότερο στην Ολομέλεια της βουλής, την πρόταση νόμου του προέδρου του ΔΗΣΥ την οποία συνυπέγραψαν τα πλείστα κοινοβουλευτικά κόμματα και αφορά στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών με δόσεις.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου οφειλές κάτω των €100 χιλ. θα ρυθμίζονται μέχρι και με 54 δόσεις ενώ οφειλές άνω των €100 χιλ. θα ρυθμίζονται με μέχρι 60 δόσεις ελάχιστου ποσού €1852.

Μέλη της επιτροπής εισηγήθηκαν την υιοθέτηση ελάχιστης δόσης και για τις οφειλές κάτω των €100 χιλ. με την επιτροπή να καταλήγει στα €50 ως ελάχιστη μηνιαία δόση.

Ο έφορος φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης υποστήριξε ότι το τμήμα φορολογίας ήδη εφαρμόζει την εν λόγω ρύθμιση, με ελάχιστη δόση τα €50.

Η πρόταση νόμου είχε τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας πριν από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς ωστόσο, κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν συνυπογράψει την πρόταση είχαν εντοπίσει το άρθρο που όπως υποστηρίζουν δεν περιλαμβανόταν στο αρχικό κείμενο της πρότασης αλλά ενσωματώθηκε σε τροποποιημένο κείμενο.

Υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρόνοια παραπέμπει σε φορολογική αμνηστία, πρότειναν την αφαίρεσή της από την πρόταση νόμου.

Με το άρθρο 5 ένας φορολογούμενος θα μπορούσε να προβεί σε διόρθωση αναφορικά με οποιοδήποτε εισόδημα ή/και περιουσιακό στοιχείο του, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της νομοθεσίας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούρφιος Κουλάς ανέφερε ότι η ρύθμιση αποτελεί ευκαιρία να αποδειχθεί ποια ποσά από αυτά που εκκρεμούν για χρόνια στο τμήμα φορολογίας, είναι εισπράξιμα και ποια όχι. Σε σχέση με το άρθρο 5 ανέφερε ότι ήταν πρόνοια που ενσωματώθηκε προκαταρκτικά μέσα από τη συζήτηση στο κείμενο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, δήλωσε ότι ο διακανονισμός αφενός θα βοηθήσει την οικονομία και αφετέρου τα δημόσια ταμεία, ωστόσο, εξέφρασε διαφωνία με την παραχώρηση δυνατότητας αμνηστίας, η οποία στην παρούσα φάση όπως είπε, θα αδικούσε πολλές δεκάδες χιλιάδες συμμορφούμενων με τους νόμους πολιτών και εταιρειών. Αναφορικά με το άρθρο 5 σημείωσε ότι ήταν άρθρο υπό συζήτηση και σωστά εντοπίστηκε πριν από τη ψήφιση.

Υπέδειξε ότι εάν η κυβέρνηση ή το κυβερνών κόμματα θέλει να φέρει μια συνολική φορολογική αμνηστία θα πρέπει να το κάνει με τρόπο ορθόδοξο και όχι διά της τεθλασμένης, κατά την έκφρασή του.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως διευκολύνονται από τη μια οι οφειλέτες να διευθετήσουν τις οφειλές τους και από την άλλη το κράτος να εισπράξει ποσά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ανέφερε πως με το άρθρο 5 το οποίο αφαιρέθηκε από το κείμενο της πρότασης νόμου, θεσπιζόταν μια άτυπη μέθοδος φορολογικής αμνηστίας. Αποδίδοντας τη συμπερίληψη του εν λόγω άρθρου σε σκοπιμότητα, ο κ. Περδίκης, εξέφρασε την ελπίδα σε περίπτωση που έρθει τέτοια πρόταση να καταψηφιστεί από την πλειοψηφία της βουλής.

Τόσο το υπουργείο οικονομικών όσο και ο έφορος φορολογίας συμφώνησαν στη διαγραφή του συγκεκριμένου άρθρου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε κατά τη συζήτηση, ότι το άρθρο 5 εξαιρούσε τις περιπτώσεις φορολογουμένων που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ και σε άλλες λίστες για τις οποίες ο έφορος φορολογίας έχει ζητήσει εξακρίβωση στοιχείων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πρόταση νόμου, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που υποχρεούνται να καταβάλουν οι οφειλέτες θα μειώνονται σε αναλογία με τον αριθμό των δόσεων που θα καθοριστούν για εξόφληση των οφειλών τους ενώ, όσοι προβούν σε άμεση εξόφληση θα επωφελούνται πλήρους έκπτωσης από τους τόκους και τις επιβαρύνσεις.

Η πρόταση νόμου, αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές σε σχέση με το φόρο εισοδήματος, το ΦΠΑ, την έκτακτη εισφορά για την άμυνα, το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, το φόρο κληρονομιάς, το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, την έκτακτη εισφορά και τα τέλη χαρτοσήμων.

Στο μικροσκόπιο και η δήμευση

Η επιτροπή οικονομικών εξέτασε παράλληλα, του κανονισμούς που αφορούν στην ενίσχυση των εξουσιών των φορολογικών αρχών για τη διασφάλιση της καταβολής ανεξόφλητων φορολογικών υποχρεώσεων μέσω της κατάσχεσης κινητής ιδιοκτησίας.

Ο σύνδεσμος ασφαλιστικών εταιρειών εξέφρασε ανησυχίες με την πρόεδρο Στέφη Δράκου, να κάνει αναφορά σε πρόνοια σύμφωνα με την οποία δεν υπόκειται σε δήμευση ασφαλιζόμενος που κατέχει ασφάλιση πρόσκαιρης διάρκειας ή ασφαλίσεις ζωής που δεν είχαν δημιουργήσει αξία εξαγοράς ή καταπίστευμα προς όφελος της οικογένειας του οφειλέτη και το ετήσιο ασφάλιστρο των ασφαλίσεων αυτών δεν υπερβαίνει τα €600.

Ο σύνδεσμος υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη πρόνοια δεν έχει νομική σαφήνεια σε ότι αφορά το χειρισμό ασφαλιστηρίων όπου το ασφάλιστρο δεν υπερβαίνει τα €600 και δεν έχει οποιαδήποτε αξία εξαγοράς ή όπου αυτά είναι ήδη εκχωρημένα προς όφελος πιστωτικού ιδρύματος.

Ο σύνδεσμος εκφράζει την εκτίμηση ότι η πρόνοια θα έχει επιπτώσεις σε ασφαλισμένους όπου οι όροι του ασφαλίστρου δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της κάλυψης μετά την εξαγορά.

Οι κανονισμοί που αφορούν στη δήμευση κινητής περιουσίας, αλλά και η πρόταση νόμου των κομμάτων για πληρωμή φόρων με δόσεις, αναμένεται να τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.


Της Μαρίας Χαμπή