You are here

ΔΕΦΑ: Προκηρύσσονται διαγωνισμοί για έλευση ΦΑ

20/03/2018 11:21

Διαγωνισμοί προσφορών που αφορούν την προμήθεια φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών, αναμένεται να προκηρυχθούν εντός των επόμενων μηνών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εμπορίου, στις 7 Ιουνίου του 2017 λήφθηκε νέα εντολή για υλοποίηση των σχεδιασμών για έλευση και χρήση του φυσικού αερίου και ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών μέσω δύο διαφορετικών διαγωνισμών.

Ο διαγωνισμός προμήθειας του υγροποιημένου ΦΑ αναμένεται τον Απρίλιο του 2018 ενώ για την ανάπτυξη των υποδομών, τον Ιούνιο του 2018.

Η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) έχει ήδη προσλάβει το πρώτο τρίμηνο του 2018, συμβούλους για νομικές, εμπορικές και οικονομικές υπηρεσίες σε σχέση με τους διαγωνισμούς.

Σε ότι αφορά την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, γίνεται αναφορά σε μακροχρόνιο συμβόλαιο με ποσότητες βάσης και συμπλήρωση των υπολοίπων με εναλλακτικούς τρόπους.

Αμφιβολίες από βουλευτές

Βουλευτές εξέφρασαν αμφιβολίες για το περιθώριο επιτυχίας του διαγωνισμού προμήθειας ΦΑ σημειώνοντας ότι το συμβόλαιο είναι βραχείας διάρκειας, γύρω στα πέντε έτη και ως εκ τούτου ενδεχομένως να μην υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές.

Η διάρκεια του συμβολαίου περιορίζεται λόγω του ότι η έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου επιδιώκεται ως ενδιάμεση λύση μέχρι την έλευση ΦΑ από την κυπριακή ΑΟΖ.

Στόχος, όπως αναφέρθηκε, είναι η έλευση και η χρήση ΦΑ μέχρι το 2020, δεδομένων των περιβαλλοντικών περιορισμών με αυξημένες απαιτήσεις σε μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων και με εμφανές το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων από την ΕΕ.

Κατά τη συνεδρίαση επισημάνθηκε και η ανάγκη μετατροπής της ΔΕΦΑ από εταιρεία ιδιωτικού δικαίου σε ημικρατικό οργανισμό.

Χορηγία €101 εκ. από την ΕΕ

Το συνολικό κόστος του έργου για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, υπολογίζεται στα €250 εκ., ωστόσο σημαντικό μέρος της τάξης του 40% του ποσού έχει εξασφαλιστεί από ευρωπαϊκή χορηγία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην επιτροπή εμπορίου, τον Οκτώβριο του 2017, το υπουργείο εμπορίου σε συνεργασία με τη ΔΕΦΑ, υπέβαλαν πρόταση για την κάλυψη της ανάπτυξης των υποδομών του έργου έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Τον Ιανουάριο του 2018 εγκρίθηκε η χορηγία ποσού €101 εκ. για την ανάπτυξη των υποδομών.

Για το υπόλοιπο ποσό η ΔΕΦΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΑΗΚ αναφορικά με το βαθμό στον οποίο θα συμμετέχει στο έργο, στοιχείο από το οποίο θα εξαρτηθεί και η αναζήτηση χρηματοδότησης για το υπόλοιπο ποσό.

Όπως αναφέρθηκε, στο όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναπτύξει τις υποδομές θα μελετηθεί το ενδεχόμενο να υπάρχει πρόνοια για συμμετοχή της ΑΗΚ έως 30% του συνόλου των €250 εκ.

Παράλληλα, η ΔΕΦΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) για τη δυνατότητα παραχώρησης χαμηλότοκου δανείου αλλά και με κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα ώστε να μην αποκλειστούν.

Προβλήματα αν δεν έρθει το ΦΑ

Κατά τη συνεδρίαση, αρμόδιοι προειδοποίησαν ότι θα προκύψουν προβλήματα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η έλευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τον ορίζοντα του 2020 που έχει καθοριστεί και για σκοπούς συμμόρφωσης της Κύπρου με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις σε θέματα περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρθηκε, σε τέτοια περίπτωση η ΑΗΚ θα χρειαστεί να εγκαταστήσει αντιρρυπαντικές τεχνολογίες αποθείωσης μαζούτ ώστε να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων. Οι τεχνολογίες εκτιμάται ότι θα έχουν κόστος €30-40 εκ.

Η ΑΗΚ δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα κατά πόσο θα επιτευχθεί η έλευση του υγροποιημένου ΦΑ μέχρι το 2020.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου, Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι η ΔΕΦΑ έχει αποφασίσει να προχωρήσει με μια διαφορετική διαδικασία απ’ ότι στο παρελθόν, με δύο διαφορετικούς διαγωνισμούς.

Εξέφρασε την προσδοκία όπως υπάρξουν σύντομα αποτελέσματα ώστε να εξεταστεί η οικονομική πτυχή του εγχειρήματος, σημειώνοντας ότι επανέρχεται στο προσκήνιο η μέθοδος της πλωτής μονάδας που υπήρξε σημείο τριβής στο παρελθόν.

Σημείωσε ότι εκκρεμεί παράλληλα, η «μετάλλαξη της ΔΕΦΑ από οργανισμό ιδιωτικού δικαίου σε ημικρατικό οργανισμό για να μπορεί να διατηρήσει το καθεστώς μονοπωλίου για τα επόμενα 10 χρόνια, για να είναι βιώσιμο το εγχείρημα», όπως είπε.

Σε ότι αφορά το περιθώριο μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ανέφερε ότι θα πρέπει «να δούμε πρώτα τις τιμές αγοράς του ΦΑ», εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν εξοικονομήσεις στην παραγωγή ενέργειας και στην αποφυγή προστίμων.

Της Μαρίας Χαμπή