You are here

Δημιουργούν ευρωπαϊκή εισαγγελία

12/10/2017 15:52
Τη σημασία της απόφασης για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αλλά και τη συμφωνία των Κρατών Μελών για τη θέσπιση κεντρικού συστήματος ανταλλαγής ποινικών μητρώων, εξήρε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος εκπροσώπησε την Κύπρο στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Κατά τις παρεμβάσεις του στις εργασίες του Συμβουλίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι «πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για την ποινική δικαιοσύνη στην Ένωση» και εξήρε τη σημασία της απόφασης, «η οποία αποτελεί την απαρχή μιας νέας συλλογικής προσπάθειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των κρατών μελών και κατ’ επέκταση της Ένωσης».

Με την υιοθέτηση του κανονισμού τόνισε ο Υπουργός, «ενεργοποιείται πλέον η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή, ένας νέος θεσμός που θα ξεκινήσει να λειτουργεί επιχειρησιακά το 2020 με έδρα το Λουξεμβούργο και ο οποίος θα αποτελέσει, μέσα από τον συντονισμό των υπηρεσιών των κρατών μελών, την προμετωπίδα των προσπαθειών για καταπολέμηση της απάτης και των αδικημάτων οικονομικής φύσης».

«Η Κύπρος», όπως ανέφερε, «υπήρξε ένας από τους βασικούς συνδιαμορφωτές της πρότασης με τη σημερινή κολεγιακή του μορφή, αναγνωρίζοντας την πρόσθετη αξία του θεσμού, ο οποίος θα συνδράμει στην διερεύνηση υποθέσεων εν εξελίξει ενώπιον κυπριακών δικαστηρίων, για αδικήματα τα οποία έχουν διασυνοριακό χαρακτήρα και αφορούν απάτη, διαφθορά και οικονομικό έγκλημα».

Όπως έγινε γνωστό, «η Κυπριακή Δημοκρατία, θα συμμετέχει στο Κολέγιο των Εισαγγελέων, το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού θα αποτελεί το όργανο λήψεως αποφάσεων, με εκπρόσωπο του Ευρωπαίο Εισαγγελέα».

Οι Υπουργοί συζήτησαν ακόμα τη θέσπιση κεντρικού συστήματος ανταλλαγής ποινικών μητρώων, σχετικά με καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος υπηκόων τρίτων χωρών και ανιθαγενών, με σκοπό τη συμπλήρωση και υποστήριξη του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών ποινικού μητρώου (σύστημα ECRIS TCN).

Η πρόταση αυτή δίνει την ευχέρεια στις διωκτικές αρχές των κρατών μελών να λαμβάνουν πληροφόρηση και να έχουν εικόνα για το ποινικό ιστορικό των υπηκόων τρίτων χωρών που βρίσκονται στο έδαφος της Ένωσης και εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων για πρόληψη και καταστολή της τρομοκρατίας.

Κατά την παρέμβασή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι πρόκειται για μια σημαντική πρόταση καθώς θα αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο ενάντια στο διασυνοριακό έγκλημα και την τρομοκρατία και εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στη συμπερίληψη των πληροφοριών των ποινικών μητρώων και των Ευρωπαίων πολιτών με διπλή υπηκοότητα.
Επεσήμανε δε ότι δεν θα πρέπει να αφεθούν κενά στον τομέα της παροχής πληροφοριών και θα πρέπει να εξευρεθεί ένας συνεκτικός μηχανισμός που να ανταποκρίνεται στις επιχειρησιακές ανάγκες των υπηρεσιών των κρατών μελών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, οι 28 στη συνέχεια θα ανταλλάξουν απόψεις για την ενδιάμεση αξιολόγηση των στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων. Μετά την υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2014, οι 28 θα εξετάσουν σήμερα την πορεία υλοποίησης των μέτρων που αποφασίστηκαν και θα καθορίσουν τις μελλοντικές προτεραιότητες στα θέματα ασφάλειας, δικαιοσύνης και μετανάστευσης, δίδοντας έμφαση στους τομείς της τρομοκρατίας, του διαδικτυακού εγκλήματος, της αποτελεσματικής εφαρμογής του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και των Συμφωνιών Επανεισδοχής με τρίτες χώρες.