You are here

Εξόρυξη χρυσού στο Μαθιάτη

21/04/2017 11:37
Ξαναζωντανεύει το αρχαιότερο μεταλλείο στην περιοχή του Μαθιάτη για εξόρυξη χρυσού.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κοινοτάρχης Μαθιάτη Θεόδωρος Τσάτσος, σύντομα θα αρχίσει η εκτέλεση των σχεδιασμών για την εκμετάλλευση του μεταλλείου με παράλληλη αποκατάσταση του, που χαρακτηρίζεται ως «μεγάλο δώρο», όπως είπε, για την κοινότητα.

Αναμένεται, είπε, να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για τον Μαθιάτη και την ευρύτερη περιοχή αφού με βάση τις ενδείξεις θα δημιουργηθούν γύρω στις 50 νέες θέσεις εργασίας για την αποπεράτωση του έργου.

Το μεταλλείο είναι το αρχαιότερο στην περιοχή του Μαθιάτη και χρονολογείται από το 600 π.χ.

Αρχικά γινόταν εξόρυξη χαλκού και μόλις το 1935 άρχισε η εξόρυξη χρυσού, που διήρκεσε μέχρι το 1945.

Ο κ. Τσάτσος εξήγησε ότι η Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία (Hellenic Mining Company) προσέγγισε την κοινότητα με αίτηση για εκμετάλλευση του μεταλλείου και σύντομα, με την υπογραφή των συμβολαίων, αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες για εξόρυξη χρυσού.

Πρόσθεσε ότι «το 40% του όγκου που θα μεταφέρει η εταιρεία στη Σκουριώτισσα είναι μπάζα τα οποία έτυχαν επεξεργασίας τη δεκαετία 1935-1945, καθώς και ένα μέρος του κρατήρα».

Σημείωσε ότι η εταιρεία παρουσίασε τις μελέτες της στο κοινοτικό συμβούλιο στην παρουσία των συμβούλων του συμβουλίου, περιλαμβανομένου χημικού περιβαλλοντολόγου γεωλόγου, νομικού συμβούλου και τεχνικού συμβούλου.

Κλήθηκε παγκοινοτική συγκέντρωση, στην οποία εκπρόσωποι της εταιρείας, παρουσίασαν τον όλο σχεδιασμό.

Το κοινοτικό συμβούλιο διοργάνωσε δημοψήφισμα για την τελική λήψη απόφασης, στο οποίο τα μέλη της κοινότητας ψήφισαν «62% υπέρ και 38% εναντίον, κι έτσι αποφασίστηκε όπως προχωρήσουν τα έργα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν συγκεκριμένοι όροι που έθεσε το κοινοτικό συμβούλιο».

Λόγω της αρχαιολογικής του σημασίας το μεταλλείο το επισκέπτονται αρκετοί τουρίστες και με τη νέα χρονιά ο αρχαιολογικός αυτός χώρος εντάσσεται και στον ΚΟΤ.

Ο κ. Τσάτσος είπε ότι για την ευρύτερη αξιοποίηση της περιοχής θα γίνουν προσπάθειες να εξασφαλιστούν ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το μεταλλείο βρίσκεται νότια του Μαθιάτη, κρυμμένο στο πευκόδασος στους πρόποδες του λόφου Στρογγυλού.