You are here

Κώστας Κληρίδης: Δύσκολη απόφαση κατά δημοσιογράφων

21/03/2018 13:21

Ολοκληρώθηκε η έρευνα εναντίον των δημοσιογράφων στο θέμα της υποκλοπής ηλεκτρονικού υλικού της εισαγγελέως της Δημοκρατίας Ελένη Λοϊζίδου και αυτό που μένει τώρα είναι η άσκηση της διακριτικής ευχέρειας από τη νομική υπηρεσία κατά πόσο στοιχειοθετούνται αδικήματα, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Κληρίδης χαρακτήρισε πολύ δύσκολο έργο τη σχετική απόφαση διότι, όπως εξήγησε, «εάν στοιχειοθετείται υπόθεση εναντίον των δημοσιογράφων θα πρέπει να εξεταστεί από απόψεως δημοσίου συμφέροντος αν είναι ορθό να γίνουν κάποιες διώξεις».

Πρόσθεσε ότι «εδώ υπεισέρχονται διάφοροι παράγοντες, όπως το δημόσιο συμφέρον, η διαφάνεια, το καθήκον προς πληροφόρηση, η ελευθεροτυπία». «Όλα τούτα πρέπει να εξισορροπηθούν και να ληφθεί μια απόφαση», είπε, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να προδικάζεται η απόφαση ή να κατηγορούνται εφόσον δεν λήφθηκε ακόμη απόφαση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η αστυνομία δεν προβαίνει σε καμία εισήγηση για διώξεις των δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανακρίσεις δημοσιογράφων και το θέμα που ήγειραν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Κληρίδης είπε ότι όσον αφορά αυτό το διάβημα που σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα προέβησαν οι ευρωβουλευτές «πιστεύω ότι θα ήταν πολύ πιο υπεύθυνο αν ακούετο και η άποψη άλλων εμπλεκομένων όπως είναι οι ανακριτικές αρχές, η Γενική Εισαγγελία, ο γενικός εισαγγελέας κ.λ.π.».

«Η άποψη μου είναι ότι ασφαλώς οι δημοσιογράφοι ενδιαφέρονται για να κάμουν τη δουλειά τους και να την κάμουν σωστά. Ασφαλώς ενδιαφέρονται για τη μη ύπαρξη οποιονδήποτε περιορισμών και παρεμβάσεων. Από την άλλη, ασφαλώς και οι ανακριτικές αρχές και ο γενικός εισαγγελέας έχουν να κάμουν τη δική τους δουλεία», είπε.

Δηλαδή, εξήγησε, «να εφαρμόσουν σύνταγμα και νόμο. Κάπου τα δύο συναντώνται και πρέπει να εξευρίσκονται οι αναγκαίες ισορροπίες. Δηλαδή να σταματά η μια ελευθερία εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου, να σταματά το ένα δικαίωμα εκεί που αρχίζουν και οι υποχρεώσεις κ.λ.π.», είπε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε την άποψη ότι δημιουργήθηκε χωρίς λόγο μια εικόνα «η οποία δεν είναι η αληθινή, η εικόνα δηλαδή της δίωξης και καταδίωξης δημοσιογράφων που σε καμιά περίπτωση δεν ήταν ούτε πρόθεση ούτε και ενέργεια των ανακριτικών αρχών ή του Γενικού Εισαγγελέα».

Ο κ. Κληρίδης διερωτήθηκε σε ποίον θα πρέπει να αποταθούν οι ανακριτικές αρχές για να πάρουν πληροφορίες και κατάθεση όταν η μόνη πηγή για διερεύνηση κάποιων καταγγελιών δεν είναι άλλη παρά κάποια δημοσιεύματα.

«Όταν επρόκειτο να θεσπιστεί ο τροποποιητικός νόμος για την προστασία των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων δόθηκε ολόκληρη μάχη από ομάδα της Νομικής Υπηρεσίας έτσι ώστε να δοθούν εφόδια, εργαλεία στις ανακριτικές αρχές να μπορούν πατάξουν διάφορες εγκληματικές ενέργειες και να καταστεί δυνατή η αποκάλυψη κάποιων τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και να επιτραπεί η χρησιμοποίηση τους ενώπιον των δικαστηρίων για σκοπούς πάταξης αδικημάτων διαφθοράς και συναφών άλλων σοβαρών αδικημάτων», ανέφερε ο κ. Κληρίδης.

Ο γενικός εισαγγελέας εξέφρασε την άποψη ότι δημιουργήθηκε χωρίς λόγο μια εικόνα «η οποία δεν είναι η αληθινή, η εικόνα δηλαδή της δίωξης και καταδίωξης δημοσιογράφων που σε καμιά περίπτωση δεν ήταν ούτε πρόθεση ούτε και ενέργεια των ανακριτικών αρχών ή του γενικού εισαγγελέα».
Ο κ. Κληρίδης διερωτήθηκε σε ποίον θα πρέπει να αποταθούν οι ανακριτικές αρχές για να πάρουν πληροφορίες και κατάθεση όταν η μόνη πηγή για διερεύνηση κάποιων καταγγελιών δεν είναι άλλη παρά κάποια δημοσιεύματα.
«Όταν επρόκειτο να θεσπιστεί ο τροποποιητικός νόμος για την προστασία των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων δόθηκε ολόκληρη μάχη από ομάδα της Νομικής Υπηρεσίας έτσι ώστε να δοθούν εφόδια, εργαλεία στις ανακριτικές αρχές να μπορούν πατάξουν διάφορες εγκληματικές ενέργειες και να καταστεί δυνατή η αποκάλυψη κάποιων τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και να επιτραπεί η χρησιμοποίηση τους ενώπιον των δικαστηρίων για σκοπούς πάταξης αδικημάτων διαφθοράς και συναφών άλλων σοβαρών αδικημάτων», ανέφερε ο κ. Κληρίδης.


Όπως είπε, «κάτι τέτοιο κατέστη αδύνατο λόγω της μεγάλης αντίστασης από πλευράς της Βουλής η οποία θέσπισε τελικά ένα νόμο με χίλιες ασφαλιστικές δικλείδες για να προφυλάσσεται το απόρρητο της αλληλογραφίας και να αποτρέπονται οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις...»

Όπως είπε, «ο νόμος απαγορεύει και καθιστά ποινικό αδίκημα την υποκλοπή και αποκάλυψη τηλεπικοινωνιακών δεδομένων  και όταν γίνονται καταγγελίες για τέτοιου είδους παραβάσεις οφείλει η ανακριτική αρχή καθηκόντως να προχωρήσει στη διερεύνηση, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι δίωξη αλλά διερευνητικό έργο».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν κατά καιρούς ότι η υπόθεση αυτή έβλαψε το δημόσιο συμφέρον και τις σχέσεις της Κύπρου με την ΕΕ και τη Ρωσία και ότι η κα. Λοϊζίδου  μετέτρεψε τη Νομική Υπηρεσία σε παράρτημα της ρωσικής Εισαγγελίας με τους χειρισμούς της, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό- και αυτό δεν είναι ούτε κρυφτούλι ούτε στρουθοκαμηλισμός- ότι καλώς ή κακώς κανένας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει για οποιονδήποτε νόμιμο σκοπό το προϊόν υποκλοπής».

«Από την άλλη κάποια δεδομένη συμπεριφορά και το όλο πλέγμα των γεγονότων όπως εξάγονται από την έρευνα και από κάποιες δηλώσεις που έχουν γίνει και κάποιες παραδοχές των εμπλεκομένων κ.λ.π. έχει δημιουργηθεί μια εικόνα η οποία ασφαλώς θα ληφθεί υπόψη από τη Νομική Υπηρεσία και θα γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη γίνει», είπε

Τρεις πειθαρχικές κατηγορίες για Λοϊζίδου

Όσον αφορά τη διερεύνηση της γενικού εισαγγελέως Ελένης Λοΐζίδου είπε ότι ο ανεξάρτητος ιδιώτης δικηγόρος Χρ. Χριστάκη, κατέληξε στην άποψη ότι δύνανται να διατυπωθούν εναντίον της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου τρεις πειθαρχικές κατηγορίες:

1) Ενέργεια ή παράληψη που δύναται να δυσφημίσει το κύρος της υπηρεσίας (αφορά την εγκατάλειψη υπολογιστή, στο εξωτερικό, χωρίς να διασφαλιστούν οι πληροφορίες σε αυτόν).

2) Ενέργεια ή συμπεριφορά κατά της δράσης δημοσίου υπαλλήλου (αφορά την εγκατάλειψη υπολογιστή, στο εξωτερικό, χωρίς να διασφαλιστούν οι πληροφορίες σε αυτόν).

3) Ενέργεια ή συμπεριφορά που ισοδυναμεί με παραβίαση των καθηκόντων ή υποχρεώσεων οποιουδήποτε δημοσίου υπαλλήλου (αφορά τη χρήση του προσωπικού email, αντί του κυβερνητικού, για υπηρεσιακούς σκοπούς).

Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι διεξάγεται έρευνα για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα σε σχέση με τις συνθήκες υποκλοπής και κατοχής περιεχομένου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Ελένης Λοϊζίδου και για την επεξεργασία, κατοχή και δημοσίευση περιεχομένου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για την πρώτη πτυχή της διερεύνησης, δηλαδή αυτή της υποκλοπής, ο Κώστας Κληρίδης σημείωσε ότι οι ανακρίσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, προσθέτοντας ότι αναμένονται στοιχεία από άλλες χώρες.

Όσον αφορά τη δημοσίευση περιεχομένου των email, σημείωσε ότι ο αστυνομικός φάκελος συμπληρώθηκε από την αστυνομία και παραδόθηκε στη νομική υπηρεσία για περαιτέρω οδηγίες.

Σε ερώτηση τι προνοεί η νομοθεσία για τη διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων και αν προνοεί ακόμη και απόλυση της κα. Λοϊζίδου, ο κ. Κληρίδης παρέπεμψε στη νομοθεσία περί Δημόσιας Υπηρεσίας, λέγοντας ότι αυτό είναι έργο της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας να επιληφθεί.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον της κα. Λοϊζίδου, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι από τα στοιχεία που ήρθαν στο φως δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε αναγκαιότητα για ποινική διερεύνηση, αλλά μόνο για πειθαρχική.

Της Ηρώς Ευθυμίου