You are here

Μαζικές ανακρίσεις δημοσιογράφων για τα emails Λοϊζίδου

16/02/2018 09:47

Σε ανακρίσεις πολλών δημοσιογράφων προβαίνει αυτό το διάστημα η κυπριακή Αστυνομία σε μια πρωτοφανή, για τα σύγχρονα δημοσιογραφικά δεδομένα, κίνηση που προκαλεί ήδη αντιδράσεις στα ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, την πύλη του ΤΑΕ Λευκωσίας πέρασαν για να μπουν στην διαδικασία της ανάκρισης δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Πολίτης», του «Φιλελευθέρου», και του καναλιού TVONE ενώ για ανάκριση κλήθηκαν και δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Καθημερινή» οι οποίοι ωστόσο δια των δικηγόρων τους αρνήθηκαν.

Κατηγορούνται ότι δημοσίευσαν κείμενα που περιείχαν στοιχεία από τα emails της εισαγγελέως της Δημοκρατίας, Ελένης Λοϊζίδου, που βρίσκεται υπό πειθαρχική δίωξη μετά τη δημοσιοποίηση τους.

Πρωτοσέλιδο άρθρο για το θέμα των ανακρίσεων δημοσίευσε χθες και ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Φιλελεύθερος Άριστος Μιχαηλίδης, κατακρίνοντας την προσπάθεια εκφοβισμού δημοσιογράφων.

Η εφημερίδα Πολίτης επικαλείται δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα στο ΚΥΠΕ στις 4 Ιανουαρίου, όπου είχε αναφέρει πως «με γραπτό διάβημά της ημερομηνίας 1/12/17, η Εισαγγελία της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρακάλεσε να διεξαχθεί ποινική ανάκριση σχετικά με την υποκλοπή ηλεκτρονικών στοιχείων που αφορούν και τη Ρωσική Εισαγγελία».

Το ΤΑΕ Αρχηγείου με γραπτές οδηγίες του γενικού εισαγγελέα, συνεχίζει η εφημερίδα, καλεί δημοσιογράφους και τους ανακρίνει, χωρίς να έχει προηγηθεί έρευνα που να αφορά την ιστοσελίδα Depardment K που αποκάλυψε τα mails.

οι ανακριτές του ΤΑΕ πληροφόρησαν τους δημοσιογράφους του «Π» ότι είναι ύποπτοι για:

-Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος

-Εσκεμμένη αποκάλυψη ιδιωτικής επικοινωνίας, γνωρίζοντας ότι η πληροφορία λήφθηκε από υποκλοπή ή πρόσβαση στο περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας της Ελένης Λοϊζίδου

-Παρακοή διατάγματος δικαστηρίου η οποία διαπράχθηκε από τις 26/11/2017 έως τις 23/1/2018.

Είναι η πρώτη μαζική δίωξη δημοσιογράφων για διαρροές εγγράφων τις τελευταίες δεκαετίες.

Το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης αναφέροντας ότι «έκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της καθ’ οιονδήποτε τρόπον εκφράσεως».

Προσθέτει, μάλιστα, ότι «το δικαίωμα τούτο περιλαμβάνει την ελευθερίαν της γνώμης, της λήψεως και μεταδόσεως πληροφοριών και ιδεών άνευ επεμβάσεως οιασδήποτε δημοσίας αρχής και ανεξαρτήτως συνόρων».

Το δικαίωμα υπόκειται όμως σε περιορισμούς ή ποινές «προδιαγεγραμμένους υπό του νόμου και αναγκαίους μόνον προς το συμφέρον της ασφαλείας της Δημοκρατίας ή της συνταγματικής τάξεως ή της δημοσίας ασφαλείας ή της δημοσίας τάξεως ή της δημοσίας υγιείας ή των δημοσίων ηθών ή προς προστασίαν της υπολήψεως ή των δικαιωμάτων άλλων ή προς παρεμπόδισιν της αποκαλύψεως πληροφοριών ληφθεισών εμπιστευτικώς ή προς διατήρησιν του κύρους και της αμεροληψίας της δικαστικής εξουσίας».

Η εφημερίδα Πολίτης και άλλα ΜΜΕ δημοσίευσαν επί πολλών ημερών κείμενα που περιείχαν στοιχεία από emails της Ελένης Λοϊζίδου, η οποία κατήγγειλε το ζήτημα στην Αστυνομία.

Πρωτόδικο δικαστήριο αποφάσισε ότι δημοσιεύονται προσωπικά δεδομένα της κ. Λοϊζίδου και ζήτησε από τον Πολίτη να τερματίσει τη δημοσίευση τους. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι σεβάστηκε την πρωτόδικη απόφαση και την εφεσίβαλε.