You are here

ΟΠΕΚ: Πλήγμα για τη Δημοκρατία οι ανακρίσεις δημοσιογράφων

22/02/2018 14:22

Το ΔΣ του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας( ΟΠΕΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα φαινόμενα που αναπτύσσονται με αφορμή το θέμα της δημοσιοποίησης μηνυμάτων στελέχους της γενικής εισαγγελίας, και επισημαίνει ότι η ελευθερία του Τύπου είναι θεμελιώδης αρχή και κριτήριο κατάκτησης της Δημοκρατίας σε μια κοινωνία.

«Η ελευθερία αυτή μπορεί να περιορίζεται σε μια μη ευνομούμενη χώρα μέσα από διαδικασίες άμεσης ή έμμεσης λογοκρισίας, αλλά και μέσα από την άσκηση πίεσης στους δημοσιογράφους, με τη χρήση νομικών ή άλλων προσχημάτων», σημειώνεται σε ανακοίνωσή του.

Προστίθεται ότι το γεγονός ότι δεκάδες δημοσιογράφοι των έντυπων μέσων της Κύπρου σύρονται σε ανακρίσεις επειδή αναδημοσίευσαν ή απλώς σχολίασαν ηλεκτρονικά μηνύματα που είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί σε διεθνές επίπεδο αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και άσκηση ψυχολογικής τουλάχιστον πίεσης σε λειτουργούς των ΜΜΕ.

«Το ζήτημα αποκτά ακόμη πιο ανησυχητικές διαστάσεις από τη στιγμή που αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα προσωπικών εμπαθειών λειτουργών της πολιτείας, ή υποδείξεων των αρχών ξένης χώρας, ή και τα δύο», σημειώνεται.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί επείγουσας ανάγκης την εκ μέρους του πολιτικού κόσμου σαφή τοποθέτηση υπέρ της ελευθερίας του Τύπου και της αποφυγής άσκησης πίεσης προς τους λειτουργούς του. Καλεί τα πολιτικά κόμματα να μην υποτιμήσουν τη σημασία του θέματος, είτε εξαιτίας ιδιοτελών υπολογισμών, είτε λόγω διασυνδέσεων με πρόσωπα και δυνάμεις. Καλεί τέλος τους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους να συνειδητοποιήσουν πως ακριβώς το γεγονός ότι εκπροσωπούν ανεξάρτητους θεσμούς τους υποχρεώνει να είναι διπλά προσεχτικοί, να είναι και να φαίνονται ανιδιοτελείς και ακέραιοι. Όταν υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι ένας απλός πολίτης είναι εμπαθής, ιδιοτελής ή μεροληπτικός, αυτό είναι κάτι δυσάρεστο και κατακριτέο. Όταν αυτές οι υποψίες βαραίνουν αξιωματούχους του κράτους, αυτό είναι ολέθριο.