You are here

Προτάσεις CIPA για αξιοποίηση κρατικής περιουσίας

17/01/2018 16:26

Ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) έχει υποβάλει προτάσεις στην κυβέρνηση που θα δίνουν τη δυνατότητα στον CIPA να διαχειρίζεται κρατική γη την οποία θα προτείνει σε επενδυτές προς αξιοποίηση, ανέφερε η γενική διευθύντρια του οργανισμού Νατάσα Πηλείδου.


Στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου στην παρουσία του νέου προέδρου του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων Μιχάλη Μιχαήλ, η κ. Πηλείδου, ανέφερε ότι «η αποστολή μας δεν είναι απλά η προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού τομέα γενικά, αλλά η προσέλκυση επενδύσεων που δημιουργούν αξία, θέσεις εργασίας και αυξάνουν και ενισχύουν την τεχνογνωσία στον τόπο μας αλλά και την εικόνα του τόπου μας ως ένα σοβαρό επενδυτικό κέντρο».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κονδύλια που έχει για χρήση ο CIPA και αντίστοιχοι οργανισμοί σε άλλες χώρες, η κ. Πηλείδου είπε ότι ο αντίστοιχος οργανισμός στη Μάλτα λαμβάνει μέσω του προϋπολογισμού του τουλάχιστον €17 εκ. και παράλληλα διαχειρίζεται και «πάρα πολύ γη με άλλα τόσα εκατομμύρια και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να εξετάσουμε στον οργανισμό».
 
«Έχουμε υποβάλει και προτάσεις στην κυβέρνηση γι` αυτό το θέμα και θέλουμε να έχουμε την ευκαιρία να διαχειριζόμαστε γη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι μπορείς να δείξεις απτά αποτελέσματα όταν έχεις την ευκαιρία να διαχειρίζεσαι (κρατική) γη και να διαπραγματεύεσαι με επενδυτές» είτε για την ανέγερση γραφείων είτε για καινοτόμα κέντρα είτε για μεταποίηση.
 
«Πολύ συχνά μας προσεγγίζουν επενδυτές που ενδιαφέρονται» να χρησιμοποιήσουν κρατική γη για κάποιο σκοπό, ανέφερε και πρόσθεσε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει ένα εύχρηστο πλαίσιο το οποίο να μπορείς να ακολουθήσεις για αυτό το θέμα.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προώθησης άλλου είδους επενδύσεων εκτός από τις επενδύσεις σε ακίνητα όπως είναι, μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον που επέδειξαν επενδυτές για τη δημιουργία επενδυτικών ταμείων που θα επενδύσουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις και να έχουν τη δυνατότητα πολιτογράφησης.  
 
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, ο Πρόεδρος του CIPA είπε ότι έχουν υποβληθεί συγκεκριμένες προτάσεις στο κράτος όπως είναι η εισήγηση «να δοθεί στον οργανισμό το Πεντάκωμο για διαχείριση και έχουμε ήδη επενδυτές που ενδιαφέρονται για ανάπτυξη».
 
Ερωτηθείσα κατά πόσον έχουν επενδύσει στην Κύπρο ή έχουν αξιοποιηθεί Κύπριοι απόδημοι για να βοηθήσουν στην προσέλκυση επενδύσεων, η κ. Πηλείδου είπε ότι γίνονται επαφές με πολλούς από τους απόδημους και έχουν γίνει συγκεκριμένες προσπάθειες προσέγγισής τους, προσθέτοντας ότι «έχουν επενδύσει αλλά δεν είναι επενδύσεις μεγάλης εμβέλειας».
 
Προσπαθούν να βοηθήσουν τον τόπο με την δημιουργία εταιρειών των 10-15 ατόμων για να εργοδοτήσουν κόσμο, ανέφερε και πρόσθεσε ότι "μια τεράστια προσπάθεια η οποία θα έχει αποτέλεσμα τώρα είναι η δημιουργία ταμείου για επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις που είναι πρωτοβουλία ενός καταξιωμένου επιχειρηματία και γίνεται προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων αποδήμων για συμμετοχή σε αυτό το ταμείο».
 
Είπε ακόμη ότι «μέχρι τώρα έχουμε αρκετά θετικά αποτελέσματα και ευελπιστούμε ότι με την ανακοίνωση της έναρξης της προσπάθειας αυτής» θα διαφανεί και τι ποσά θα μαζευτούν τελικά.
 
Ανέφερε επίσης ότι ο οργανισμός έχει έρθει σε επαφή με πολλούς απόδημους οι οποίοι βοηθούν πάρα πολύ στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών και πρόσθεσε ότι το υπουργείο εξωτερικών έχει πετύχει ένα σημαντικό στόχο για την προσέλκυση ευρωπαϊκών κονδυλίων όσον αφορά την οικονομική διπλωματία.
 
Συνεργαζόμαστε με το ΥΠΕΞ για να γίνει η εκπαίδευση των διπλωματών στην οικονομική διπλωματία για να συμβάλλουν και αυτοί στην προσπάθεια, πρόσθεσε.  

Αναζωογονημένο ενδιαφέρον

Η κ. Πηλείδου στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ που πραγματοποίησε ο CIPA στη Λευκωσία αναφέρθηκε στο αναζωογονημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, το οποίο μεταφράζεται σε ουσιαστικές επενδύσεις, σε πληθώρα οικονομικών τομέων και στη στοχευμένη εκστρατεία προσέλκυσης εταιρειών με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο εν όψει Brexit.

Ανέλυσε επίσης τη νέα στρατηγική του οργανισμού για την περίοδο 2017-2020, το ανανεωμένο προφίλ του οργανισμού, το νέο brand name «Invest Cyprus» και τη δυναμική παρουσία του CIPA στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναφορικά με την προσέλκυση εταιρειών ενόψει Brexit, είπε ότι ο πρώτος πυλώνας για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η επικοινωνιακή στρατηγική μέσω της σύναψης συμβολαίων με επικοινωνιολόγους που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της εικόνας της Κύπρου ενώ ταυτόχρονα ο οργανισμός θα συμμετέχει σε συγκεκριμένες αποστολές που φέρνουν κοντά όλες τις χώρες μέλη.
 
Είπε ακόμη ότι ο δεύτερος πυλώνας είναι η προσέγγιση συγκεκριμένων επενδυτών σε συγκεκριμένους τομείς και προς αυτόν το σκοπό θα γίνουν παρουσιάσεις εντός 2018.

Ταυτόχρονα, η κ. Πηλείδου τόνισε την ανάγκη να εγκριθούν από τη βουλή το νομοσχέδιο για το υφυπουργείο ανάπτυξης καθώς και ο επενδυτικός νόμος, ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αν θέλουμε να κάνουμε πραγματική πρόοδο, όπως είπε.

Οι άξονες δράσεις του οργανισμού παραμένουν οι ίδιοι και είναι σημαντικό να ασχολούμαστε τόσο με την προώθηση όσο και με την υποστήριξη και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, τόνισε.
 
Η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και τις θετικές προβλέψεις για την πορεία της, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «είμαστε ακόμη σε ένα στάδιο αβεβαιότητας όπου πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ακολουθήσουμε το δύσκολο μονοπάτι της μεταρρύθμισης και της αλλαγής για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης».
 
Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία υφυπουργείου ανάπτυξης και στον επενδυτικό νόμο, που βρίσκονται ενώπιον της βουλής, η κ. Πηλείδου είπε ότι αν δεν περάσουν από τη βουλή τα νομοσχέδια «θα σκεφθούμε εναλλακτικές λύσεις γιατί το ζητούμενο είναι η πάταξη της διαφθοράς».
 
Αναφορικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η κ. Πηλείδου είπε ότι αν δεν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, θα οδηγηθούμε «πολύ πίσω» και πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε να κάνουμε πραγματική πρόοδο, πρέπει να γίνουν όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις».  
 
Ο πρόεδρος του CIPA Μιχάλης Μιχαήλ είπε ότι ο οργανισμός δεν κατανοεί γιατί δεν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία υφυπουργείου ανάπτυξης το οποίο θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε μπροστά.
 
Ανέφερε επίσης ότι ένας βασικός τομέας που έχουμε σοβαρά προβλήματα με νέους επενδυτές είναι η δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι «με τον τρόπο που δουλεύει σήμερα αυτός ο τομέας είμαστε τριτοκοσμικοί» καθώς χρησιμοποιούνται φάκελοι χωρίς να υπάρχει ένα μηχανογραφικό σύστημα.
 
Εξέφρασε την ελπίδα ότι «μετά τις εκλογές θα ψηφιστεί η νομοθεσία για το e-justice, το οποίο θα μας επιτρέψει πλέον να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική όσον αφορά τις περιπτώσεις δικαιοσύνης στον τόπο μας».
  
Σε δηλώσεις του, ο κ. Μιχαήλ τόνισε ότι ο ρόλος του CIPA, στην προσπάθεια της Κύπρου να αξιοποιήσει τη νέα αναπτυξιακή δυναμική που δημιουργείται, είναι πολύτιμος.
 
«Η προώθηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και η συμβολή στην προσπάθεια για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον αποτελούν πρωταρχικούς στόχους του οργανισμού», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η νέα στρατηγική του CIPA και οι στοχευμένες δράσεις για αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και εξυπηρετούν την ευρύτερη προσπάθεια ενίσχυσης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας».
 
 Η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε επίσης στη νέα, ψηφιακή στρατηγική του οργανισμού, που στόχο έχει την αξιοποίηση διαδικτυακών εργαλείων, καναλιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για στοχευμένη προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό.

Επιμέρους στόχος, όπως σημείωσε, είναι η αξιοποίηση των δικτύων αυτών για άμεση και αξιόπιστη παροχή πολύτιμων πληροφοριών προς τα ΜΜΕ σε θέματα που αφορούν τον τομέα των επενδύσεων.
 
Τέλος, η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε σε σειρά μεταρρυθμίσεων στις οποίες η συμβολή του CIPA ήταν καθοριστική, με πιο πρόσφατη την ετοιμασία του σχεδίου προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, καθώς και τη σύσταση επιτροπής εποπτείας και ελέγχου της διαχείρισης των σχεδίων πολιτογράφησης στην οποία συμμετέχει ο οργανισμός.