You are here

Πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο ο ζωολογικός κήπος

20/08/2018 06:59

Πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο που θα φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στα ζώα, θα βοηθά στην έρευνα και θα συνεισφέρει στην προστασία των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, στοχεύει να γίνει ο ανανεωμένος Ζωολογικός κήπος της Λεμεσού. 

Στόχος του δήμου της πόλης, όπως αναφέρει ο Δημοτικός Μηχανικός, Αντώνης Χαραλάμπους είναι όπως ο Ζωολογικός κήπος και το Δημοτικό πάρκο όπου βρίσκεται, να αποτελεί κοινωνική παροχή που να προσφέρει στην κουλτούρα του τόπου.

Το Δημοτικό πάρκο με τον Ζωολογικό κήπο βρίσκονται στην καρδιά του παραλιακού δρόμου της Λεμεσού. Αποτελεί ιστορικό σημείο της πόλης καθώς μετρά 100 και πλέον χρόνια ζωής. Πρόκειται για όαση πρασίνου , χαράς και ξεκούρασης, με ξεχωριστό πολυπολιτισμικό περιβάλλον, όπου μπορεί κάποιος να περάσει ευχάριστα τις ώρες τους και να «γλιστρήσει» από τη ρουτίνα της καθημερινότητας του. Χώρος που αποτελεί πόλος έλξης για χιλιάδες ντόπιους και ξένους.

Ιστορία δεκαετιών

Η ιστορία του Δημοτικού Κήπου πάει πολύ πίσω, στο 1909, όταν για πολλά χρόνια, τα μόνα ζώα που φιλοξενούσε ήταν μερικά πουλιά. Το 1954 μια Λεμεσιανή δώρισε στον Δημοτικό Κήπο, μια μαϊμού, την οποία είχε ως κατοικίδιο. Την πράξη της ακολούθησαν και άλλοι πολίτες κι έτσι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των ζώων πολλαπλασιάστηκε από τις δωρεές.

Ο μοναδικός ελέφαντας για παράδειγμα που φιλοξενήθηκε στον κήπο, η πασίγνωστη τους παλιούς Λεμεσιανούς, Τζούλη, ήταν δωρεά ενός Αμερικανού αξιωματικού από την Σιγκαπούρη. Τα ζώα εκτίθονταν στο κοινό και τότε υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση, αφού ο κόσμος έδειχνε τεράστιο ενδιαφέρον για «τα παράξενα αυτά πλάσματα». Το 1956 ο τότε δήμαρχος, δημιούργησε λοιπόν το Τμήμα Ζωολογικού Κήπου, το οποίο φιλοξενούσε μόνιμα πλέον τα ζώα.

Όπως αναφέρεται σε ιστορικά βιβλία, η απόφαση θεωρήθηκε πρωτοποριακή ιδέα και προκάλεσε αίσθηση σε ολόκληρη την Κύπρο. Οι επισκέπτες έρχονταν έφευγαν εντυπωσιασμένοι γιατί έβλεπαν από κοντά ζώα που για πρώτα φορά είχαν την ευκαιρία να δουν.

Παρόλα αυτά η έλλειψη γνώσης, πείρας και επαγγελματισμού σε τέτοιου είδους έργα, αποτέλεσε τροχοπέδη στην εξέλιξη του. Τα ζώα για πολλά χρόνια, ήταν εγκλωβισμένα σε κλουβιά από μέταλλο και μπετόν. Ενώ η διαμόρφωση, ήταν αντιαισθητική και απόμακρη για τον επισκέπτη. Ο Ζωολογικός κήπος έπεσε σε μαρασμό, ενώ οι πολίτες άρχισαν να τον θεωρούν πρόβλημα και ενόχληση. Στην πορεία των χρόνων έγινε προσπάθεια για μετακίνηση του, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έτσι ο τότε δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισαν την ανάπλαση του και άρχισαν ένα δεύτερο αγώνα, αυτόν της εξεύρεσης κονδυλίων. Η προσπάθεια απέδωσε και τα κονδύλια βρέθηκαν από ιδιώτες.

Πνεύμονας πρασίνου και έρευνας για τα ζώα στην καρδιά της Λεμεσού

Το πάρκο έκτασης 60.000 m2, είναι κυριολεκτικά «πνιγμένο» στο πράσινο, κατάσπαρτο με πανέμορφα αιωνόβια δέντρα – ευκαλύπτους, πεύκα και κυπαρίσσια όπως επίσης και μεγάλη ποικιλία βλάστησης. Στο πάρκο υπάρχουν τοποθετημένα διάφορα παιγνίδια για τα παιδιά, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε γονείς να απολαύσουν ευχάριστες ώρες με τα παιδιά τους, μακριά από το άγχος των αυτοκινήτων, μοτοσικλετών ή άλλων κινδύνων. Διαθέτει επίσης χώρους για πικ νικ, ανοιχτό αμφιθέατρο όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται διαφόρων ειδών παραστάσεις και δύο καφετέριες.

Περιλαμβάνει επίσης τον ανανεωμένο Ζωολογικό Κήπο. Ένας ζωολογικός κήπος που σύμφωνα με τον Δημοτικό Μηχανικό του Δήμου Λεμεσού, δίνει στον επισκέπτη να γνωρίσει , να θαυμάσει και να μελετήσει εξωτικά και μη ζώα και ερπετά, να θαυμάσει περίεργα πτηνά και ψάρια, όπως επίσης να γνωρίσει την κυπριακή πανίδα. Για αυτό το λόγο έχει δημιουργηθεί το Πρότυπο Εκπαιδευτικό Κέντρο, με κύρια αποστολή του να είναι η έρευνα, η προστασία, αναπαραγωγή και απελευθέρωση στη φύση των ειδών που κινδυνεύουν με αφανισμό. Με τη δημιουργία του σύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου προσφέρονται στους επισκέπτες, κυρίως στα παιδιά και μαθητές οργανωμένες επιμορφωτικές διαλέξεις, ξεναγήσεις και ενημερώσεις για τα ζώα μας, την άγρια ζωή και πανίδα.

«Η προσπάθεια είναι όπως ο ζωολογικός κήπος να είναι εκπαιδευτικό κέντρο και να μην είναι μόνο για απλή θέαση αλλά για να καλλιεργεί και νοοτροπίες, να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιληφθούν τη σημασία και την αξία των ζώων στον πλανήτη και βεβαίως να συνεισφέρει στην βελτίωση συμπεριφορών. Προς αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει ένα πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο, στο οποίο εργοδοτείται τα τελευταία χρόνια μια ζωολόγος και αξίζει να σας αναφέρω ότι πέραν των επισκεπτών – ντόπιων και ξένων που επισκέπτονται καθημερινά καθημερινά το χώρο μας, επισκέπτονται το Κέντρο, συνεχώς σχολεία της Κύπρου και γίνεται ενημέρωση και εκπαίδευση μαθητών» αναφέρει ο κ. Χαραλάμπους.

Στον ανανεωμένο Ζωολογικό κήπο δεν υπάρχουν πλέον μεγάλα ζώα καθώς στόχος είναι να υπάρχει δείγμα ζώων τα οποία θα απολαμβάνουν άριστες συνθήκες διαβίωσης. Τα ζώα φιλοξενούνται σε χώρους που ομοιάζουν με το φυσικό τους περιβάλλον, δέχονται ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη και φυσικά την πρέπουσα διατροφή και περίθαλψη.

Για την αναψυχή και ξεκούραση των επισκεπτών έχει κατασκευαστεί μια μοναδική και εντυπωσιακή καφετέρια "Flamingo" με θέα προς τη θάλασσα, το πράσινο και τα φλαμίνγκο. Ο σύγχρονος παιδότοπος και η παιδική ζωολογική γωνιά με τα μίνι κατσίκια και πρόβατα χαρίζουν αξέχαστες στιγμές για τους μικρούς επισκέπτες.

Της Μαρίας Κωνσταντίνου