You are here

Σύμμαχος Γαλλίας η Κύπρος

17/07/2017 21:18
Συνάντηση μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα είχαν το απόγευμα στη Λάρνακα οι Υπουργοί Αμυνας Κύπρου και Γαλλίας, την τρίτη σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας το τελευταίο τετράμηνο μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με το Υπουργείο Αμυνας.

Κατά τη συνάντηση, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τη Γαλλίδα Υπουργό Florence Parly για το τι πράττει η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζοντας το έργο της υπό εξέλιξη γεώτρησης από τη γαλλική εταιρεία Total. Η κ. Parly από πλευράς της εξέφρασε τη στήριξη της Γαλλίας προς την Κύπρο, καθώς και ευχαριστίες για τη βοήθεια και διευκολύνσεις στον αγώνα εναντίον του ισλαμικού κράτους.

Υποδεχόμενος τη Γαλλίδα ομόλογό του, ο Χριστόφορος Φωκαϊδης είπε ότι Κύπρος και Γαλλία αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τόνισε την ανάγκη ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο κρατών, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ως συνέχεια της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για Συνεργασία σε θέματα Άμυνας που υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο.

Από πλευράς της, η Florence Parly εξέφρασε τη χαρά της γιατί επισκέπτεται στο πρώτο της εκτός Γαλλίας ταξίδι, την Κύπρο, ένα σταθερό, όπως είπε, σύμμαχο και συνεργάτη.

Η χώρα σας, ανέφερε στην προσφώνηση της η Γαλλίδα Υπουργός Αμυνας, βρίσκεται σε μια καίρια γεωστρατηγική θέση όπου μέσα σε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας μάς παρέχει κάθε βοήθεια και διευκολύνσεις, διαδραματίζοντας με αυτό τον τρόπο ένα μέγιστο ρόλο στον αγώνα που διεξάγουμε εναντίον του ισλαμικού κράτους.

Ως εκ τούτου, κατέληξε η Florence Parly, νοιώθω την υποχρέωση να εκφράσω προς την Κύπρο ολόθερμες ευχαριστίες αλλά και την πλήρη στήριξή μας.

Ακολούθησε κλειστή για τα ΜΜΕ σύσκεψη των δύο αντιπροσωπειών όπου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας της Γαλλίας στη Λευκωσία, συζητήθηκαν θέματα όπως οι διμερείς σχέσεις, η προώθηση της ευρωπαϊκής άμυνας, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή της Συρίας και του Ιράκ, καθώς και η κατάσταση γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Άμυνας προέβη σε δήλωση, αναφέροντας ότι “είχα την ιδιαίτερη χαρά να υποδεχθώ εδώ στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων την Γαλλίδα Υπουργό Άμυνας, στο πλαίσιο επίσκεψης της στην περιοχή και προκειμένου να επιθεωρήσει μονάδες του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού που πλέουν στα ανοιχτά της Κύπρου».

Όπως σημείωσε, είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τη Γαλλίδα ομολογό του «για τη σημασία που αποδίδει στην Κύπρο, δεδομένου ότι είναι από τις πρώτες επισκέψεις που πραγματοποιεί στο εξωτερικό αλλά και να επαναλάβω τη δέσμευση μας να συνεργαστούμε μαζί με τη Γαλλία, που αποτελούσε πάντοτε ένα από τους σημαντικότερους μας εταίρους, για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και την προαγωγή συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Φωκαϊδης σημείωσε περαιτέρω ότι «η νέα Αμυντική Συμφωνία που υπογράψαμε πριν τέσσερις μόλις μήνες, θέτει το πλαίσιο αυτό της αναβαθμισμένης συνεργασίας, όπου δίνεται πλέον ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας».

Είχα, βεβαίως, την ευκαιρία να ενημερώσω τη Γαλλίδα Υπουργό για το τι πράττουμε ως κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζοντας το έργο της υπό εξέλιξη γεώτρησης από τη γαλλική εταιρεία Total.

«Εργαζόμαστε σε συνεργασία με τις εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί, με τις ενδιαφερόμενες χώρες, πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου, μακριά από τις όποιες εντάσεις ή ρητορικές έντασης, με σταθερό στόχο την ολοκλήρωση του ενεργειακού σχεδιασμού, όπως έχει προγραμματιστεί», δήλωσε ο κ. Φωκαϊδης.

Ανέφερε, επίσης, ότι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας και «για την ανάγκη ιδιαίτερα συνέχισης της προσπάθειας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος στην περιοχή με τις γειτονικές μας χώρες».

Σημείωσε, τέλος, ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης «επιβεβαιώσαμε την κοινή μας θέση για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη ενόψει των νέων πρωτοβουλιών που βρίσκονται στην ατζέντα του Συμβουλίου, ενώ είχα την ευκαιρία τέλος, να προβώ και σε μια σύντομη ενημέρωση σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό”.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό κέντρο ΖΗΝΩΝ, αφού προηγήθηκε επίσκεψη της Γαλλίδας Υπουργού στη φρεγάτα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού Languedoc, η οποία πλέει ανοικτά της Κύπρου.