You are here

ΗΠΑ – Κορέα επηρεάζουν τις αγορές

11/08/2017 17:47
Μικτές τάσεις καταγράφουν οι αγορές με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οδεύουν προς τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι πλείστοι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται σε αρνητική τροχιά υπό το βάρος των γεωπολιτικών εντάσεων που προκαλεί η αντιπαράθεση και η ανταλλαγή απειλών μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας ενώ, οι δείκτες της Wall Street προσπαθούν να ανατρέψουν την πτώση επιστρέφοντας αυτή την ώρα σε μικρά κέρδη.

Οι επενδυτές στρέφονται στην αναζήτηση ασφαλών «καταφυγίων» εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για κλιμάκωση της έντασης στην κορεάτικη χερσόνησο.

Οι ευρωαγορές οδεύουν αυτή την εβδομάδα προς τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το Νοέμβριο του 2016, πριν την εκλογή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος Τραμπ διαμήνυσε, σε νέες δηλώσεις του, ότι η προειδοποίηση την οποία απηύθυνε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη Βόρεια Κορέα «ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή» προσθέτοντας σήμερα, ότι οι στρατιωτικές λύσεις είναι «οπλισμένες και κλειδωμένες».

Στο μεταξύ, η βορειοκορεατική στρατιωτική ηγεσία δημοσιοποίησε ένα λεπτομερές σχέδιο για την εκτόξευση πυραύλων που θα μπορούσαν να περάσουν πάνω από την Ιαπωνία και να πλήξουν το Γκουάμ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική λύση στην αντιπαράθεση ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας τονίζοντας ότι η κλιμάκωση της ρητορικής είναι λανθασμένη.

Με οριακή άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ενώ πτώση κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο γενικός δείκτης τιμών στο ΧΑΚ έκλεισε στις 76,81 μονάδες με άνοδο 0,01% και ο FTSE 20 έκλεισε στις 46,20 μονάδες με πτώση 0,02%.

Η μετοχή της Τρ. Κύπρου έκλεισε στο ΧΑΚ στα €3,18 με πτώση 0,63 % και με όγκο €74,4 χιλ. Στο LSE, η BOCH βρίσκεται στα €3,16 με πτώση 0,78%.

Η Ελληνική Τράπεζα έκλεισε στα €0,872 χωρίς μεταβολή.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε στις €258,1 χιλ.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,89%,στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει πτώση 0,97% και στη Φρανκφούρτη ο DAX βρίσκεται στο +0,13%.

Αρνητικές επιρροές λαμβάνει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν τη απουσία εσωτερικών εξελίξεων που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση στην αγορά.

Στο ΧΑ, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 823,55 μονάδες με πτώση 1,23% και ο FTSE στις 2174,31 μονάδες και στο -1,04%.