You are here

Σε ιστορικό χαμηλό οι τραπεζικές μετοχές

07/03/2018 17:34

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές στο κυπριακό χρηματιστήριο οδηγώντας σε πτώση το κυπριακό χρηματιστήριο.

Η μετοχή της Τρ. Κύπρου υποχώρησε σήμερα στα €2,30 με απώλειες 2,13% ανεβάζοντας τη πτώση από το τέλος του 2017 στο 6,5%.

Η μετοχή της Ελληνικής τράπεζας υποχώρησε στα €0,564 με ημερήσιες απώλειες 1,05% ενώ από την αρχή του χρόνου η πτώση φθάνει το 7,5%.

Ο διευθυντής χαρτοφυλακίου της Argus Stockbrokers, Σάββας Θεοφίλου σημειώνει ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος από το επενδυτικό κοινό είναι εμφανής σε καθημερινή βάση αφού οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου βρίσκονται σε νέα χαμηλά με χαμηλούς όγκους.

Επισημαίνει ότι βασικές προκλήσεις των τραπεζών είναι η συνεχής αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εφαρμογή του IFRS 9 από τις αρχές του 2018, το οποίο θα οδηγήσει σε ψηλότερες προβλέψεις, και τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που επηρεάζουν την εισοδηματική τους βάση.

Στα θετικά περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τον κ. Θεοφίλου, η αύξηση της ρευστότητας και παράλληλα η μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό, η ψηλότερη και βελτιούμενη κεφαλαιακή επάρκεια και το ότι η εγχώρια οικονομία συνεχίζει να κινείται ανοδικά

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Delfi Parnters, Γιώργος Μούντης σημειώνει ότι οι τιμές των μετοχών των τραπεζών στην Κύπρο έχουν υποχωρήσει, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη στοιχεία ή την οικονομική τους επίδοση.  Είπε ότι η πτώση προκαλείται από την εικόνα στη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά.

«Ο τοπικός χρηματοπιστωτικός τομέας έχει επιδείξει σταδιακή βελτίωση των  θεμελιωδών μεγεθών, μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της αύξησης της κάλυψης των προβλέψεων και της αύξησης του νέου δανεισμού, κάτι που αναμένουμε ότι θα αντανακλάται μέσω της αύξησης της κερδοφορίας», τονίζει.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο CIIM, Γιώργος Θεοχαρίδης σημειώνει ότι οι απώλειες που σημειώνουν οι τραπεζικές μετοχές συνδέονται με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το 2017 σύμφωνα με τα οποία η Τράπεζα Κύπρου έχει ζημιές πέραν των €500 εκ. ενώ ζημιές ανακοίνωσε και η Ελληνική.

Ο κ. Θεοχαρίδης σημειώνει ότι οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με την πορεία του τραπεζικού κλάδου και τις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ειδικότερα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο γενικός δείκτης ΧΑΚ έκλεισε σήμερα στις 68,72 μονάδες με απώλειες 0,94% και ο FTSE στις 41,19 μονάδες και στο -0,99%. Από τις αρχές του έτους, οι απώλειες για τον ΓΔ περιορίζονται στο 1,1%.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε στις €136,8 χιλ.

Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν μικτά πρόσημα ενώ στο κόκκινο κινούνται σήμερα οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με τον Dow Jones να έχει απωλέσει όλα τα κέρδη του 2018 και πλέον να έχει γυρίσει αρνητικός στο έτος.

Το αρνητικό κλίμα στις αγορές δημιουργεί η παραίτηση του επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Gary Cohn.

Οι αναλυτές συνδέουν την παραίτηση Cohn με τους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλλει σε χάλυβα και αλουμίνιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Cohn είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου ήταν μέλος μιας ομάδας υπέρ της παγκοσμιοποίησης η οποία φαίνεται πως χάνει έδαφος στον Λευκό Οίκο.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,21%, στο Παρίσι ο CAC 40 απώλειες 0,10% και στη Φρανκφούρτη ο DAX βρίσκεται στο +0,49%.