You are here

Οι κύπριοι δεν αξιοποιούν το internet banking

15/01/2018 13:23

Χαμηλό είναι το ποσοστό των κυπρίων που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για τραπεζικές συναλλαγές, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών στην Κύπρο που χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για να εκτελέσει τραπεζικές συναλλαγές ανήλθε το 2017 στο 28% έναντι 51% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ενώ δεν παρουσιάζει μεταβολή σε σχέση με το 2016.

Τα τελευταία χρόνια οι κυπριακές τράπεζες προσπαθούν να προωθήσουν το internet banking με διάφορα σχέδια και προσφορές που εξαγγέλλουν ωστόσο ο δρόμος προμηνύεται μακρύς για να φθάσουν το μέσο όρο της ΕΕ. Το 2010 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 17% και το 2015 έφθασε το 20%.

Πέραν της Κύπρου, χαμηλό είναι το ποσοστό χρήσης του internet banking στην Ελλάδα καθώς περιορίζεται στο 25% ενώ στη Βουλγαρία και Ρουμανία ανέρχεται σε μόλις 5% και 7% αντίστοιχα.

Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στη Δανία χρησιμοποιεί το internet banking με το ποσοστό να φθάνει το 90% ενώ σχεδόν η ίδια συμπεριφορά σημειώνεται και στην Ολλανδία, Φινλανδία και Σουηδία.

 

Της Γεωργίας Χαννή