You are here

Η ώρα των πύργων Amethyst και Aquamarine

12/01/2018 07:11

Στο μικροσκόπιο του τμήματος περιβάλλοντος θα τεθεί την ερχόμενη Τρίτη η προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη την οποία κατέθεσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για την επένδυση μαμούθ στη Γεροσκήπου.

Η επένδυση θα γίνει σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή και την εταιρεία Atum Developments Ltd, του Ούγγρου επιχειρηματία Sandor Kenyeres. 

Όπως είναι γνωστό, το project με προβλεπόμενο κόστος €100 εκ. θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων 220 δωματίων, condos, spa και δύο οικιστικών πύργων 122 διαμερισμάτων, πέρασε από σαράντα κύματα λόγω των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων που ήρθαν στο φως, στο τμήμα εκείνο του τεμαχίου που προορίζεται η ανέγερση του πεντάστερου ξενοδοχείου.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διαδικασίας διότι το τμήμα αρχαιοτήτων απαγόρευσε την εκτέλεση οποιονδήποτε έργων πριν την ολοκλήρωση των ανασκαφών σε σημείο που εκνευρίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος και δήλωσε ότι «αν δεν σοβαρευτούν όσοι εμπλέκονται, θα μπω με ένα τρακτέρ και θα τα ξηλώσω όλα».  Τελικά αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ανασκαφών το τμήμα αρχαιοτήτων έδωσε τη συγκατάθεση του να προχωρήσει η επένδυση στο ανατολικό τμήμα στο οποίο δεν ανευρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα.

Το έργο πήρε το πράσινο και από το τμήμα πολεοδομίας έτσι εκτός απροόπτου αναμένεται ότι θα είναι θετική και η γνωμάτευση του τμήματος περιβάλλοντος ώστε η Αρχιεπισκοπή σε συνεργασία με τον Ούγγρο επενδυτή να βάλουν μπρος τις μηχανές για τις οικοδομικές εργασίες.

Ημερομηνίες τμηματικής εκτέλεσης του έργου

Σύμφωνα με τη μελέτη, αναμενόμενες ημερομηνίες εκτέλεσης του έργου και διάρκεια κατασκευής είναι 2,5 χρόνια για την ολοκλήρωση της οικοδομής μετά την έκδοση της σχετικής άδειας, 2,5 χρόνια αργότερα για το ξενοδοχείο, 2 χρόνια αργότερα για τους πανομοιότυπους Πύργους.

Τύπος και στόχοι που θα εξυπηρετήσει το έργο

Όπως σημειώνεται, η προτεινόμενη ανάπτυξη έχει ως στόχο την παροχή μιας πολυτελούς και αποκλειστικής τουριστικής ανάπτυξης με σκοπό την προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών υψηλού επιπέδου και την παροχή υπηρεσιών τελευταίας τεχνολογίας στον τομέα της φιλοξενίας και του λιανικού εμπορίου.

Ο αναπτυξιακός φορέας στοχεύει στη δημιουργία μιας ανάπτυξης μικτών χρήσεων, στην οποία βασικές λειτουργίες θα αποτελούν ένα 5-στερο πολυτελές ξενοδοχείο (Diamond Essence Hotel) και οικιστικά διαμερίσματα σε δύο πύργους (Amethyst & Aquamarine Residential Towers). Για την εξασφάλιση μέγιστης άνεσης και υπηρεσιών στους κατοίκους, το ξενοδοχείο θα περιλαμβάνει αίθουσες χορού, αίθουσες συσκέψεων, μπαρ και εστιατόρια, εκθεσιακό χώρο καθώς επίσης και εσωτερικό σπα, τα οποία θα λειτουργούν ολόχρονα.

Βρίσκεται στο δήμο Γεροσκήπου στην επαρχία Πάφου και καλύπτει έκταση περίπου 7,5 εκταρίων.

Κάθε οικιστικός πύργος θα αποτελείται από 61 διαμερίσματα.

Στη μελέτη σημειώνεται επίσης ότι λόγω των περιορισμών που έθεσε η πολιτική αεροπορία για το ύψος των κτιρίων, το ξενοδοχείο έχει σχεδιαστεί ώστε να περιλαμβάνει 14 ορόφους συμπεριλαμβανομένου ισογείου και υπογείου, ενώ οι δύο πύργοι θα έχουν 11 ορόφους, ισόγειο και υπόγειο αντίστοιχα, ικανοποιώντας έτσι τους σχετικούς πολεοδομικούς κανονισμούς.

Επιπτώσεις στο Πολιτιστικό Περιβάλλον:

Ο αυξημένος αριθμός τουριστών και επισκεπτών στην ανάπτυξη, ειδικά των τουριστών, αναμένεται να αυξήσει την επισκεψιμότητα στα ιστορικά μνημεία και τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα μέτρα θα ληφθούν για την προστασία και διατήρηση των προστατευόμενων σημείων από τις αρμόδιες αρχές, αυτό θα έχει μία θετική επίπτωση στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς τη Κύπρου. Σε σχέση με τις παρούσες ανασκαφές και εφόσον κλείσει το θέμα βάσει όλων των νενομισμένων διαδικασιών, δεν αναμένονται αρνητικές επιπτώσεις στην πολιτιστική κληρονομιά εντός του τεμαχίου.

Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις, απαιτούνται περίπου 2.000 άτομα προσωπικό κατά την κατασκευή και κατά μέσο όρο 150 άτομα θα βρίσκονται στο εργοτάξιο ανά πάσα στιγμή.

Από πού θα προέρχεται η προμήθεια νερού 

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, νερό θα παρέχεται από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) μέσω του αρδευτικού έργου Πάφου, το οποίο είναι κατάλληλο και για κατασκευαστικούς σκοπούς ενώ ο δήμος Γεροσκήπου θα καλύπτει τις υδρευτικές ανάγκες καθώς το προτεινόμενο έργο εμπίπτει στα διοικητικά του όρια.  

 Όσον αφορά στις πισίνες, το νερό θα προέρχεται από την επεξεργασία του νερού άρδευσης. 

Της Ηρώς Ευθυμίου