You are here

Κινούμενη άμμος οι κεφαλαιακές ανάγκες

03/09/2012 08:18
Με κινούμενη άμμο μοιάζουν οι κεφαλαιακές ανάγκες των μεγάλων τραπεζών, καθώς όσο βαθαίνει η κρίση σε Ελλάδα και Κύπρο τα κακά δάνεια πολλαπλασιάζονται, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα προοπτική άμεσης βελτίωσης της κατάστασης.

Η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των δύο τραπεζών επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις για τους μετόχους τους και για τους φορολογούμενους, φέρνοντας στην επιφάνεια τις μεγαλύτερες επισφάλειες στην ιστορία τους.

Μέσα σε τρεις μόλις μήνες, οι επισφάλειες των δύο τραπεζών αναρριχήθηκαν από €219 εκ. το πρώτο τρίμηνο σε €1234 εκ. το δεύτερο, δημιουργώντας επιπλέον κεφαλαιακό κενό και σημαντικές ζημιές στις δύο τράπεζες.

Η Λαϊκή ανακοίνωσε ζημιές €1,3 δισ. που περιλαμβάνουν €580 εκ. από απομείωση υπεραξίας.

Οι ζημιές προήλθαν κυρίως από την αύξηση των επισφαλειών στα €766 εκ. έναντι €119 εκ. που ήταν το πρώτο εξάμηνο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των προβλέψεων προήλθε από τις εργασίες του ομίλου στην Ελλάδα.

Το Φεβρουάριο του 2012 η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ανέθεσε σε εγνωσμένου κύρους οίκους τη διαγνωστική αξιολόγηση του δανειστικού της χαρτοφυλακίου. Ανακοινώνοντας το τέταρτο τρίμηνο του 2011 συνολικές προβλέψεις €868 εκ., η Τράπεζα είχε αναφέρει ότι οι επιπλέον προβλέψεις έγιναν λαμβάνοντας υπόψη «σενάριο παρατεταμένης παραμονής στις σημερινές αρνητικές συνθήκες».

Η εξήγηση που έδωσε την Παρασκευή η Τράπεζα για την ανατροπή των δεδομένων του δευτέρου τριμήνου είναι για «να υπάρχει σταθερή συνέχεια στην εξυγίανση του ισολογισμού υπό το πρίσμα των εξελίξεων της πρώτης εξαμηνίας του 2012».

Η Τράπεζα έλαβε κρατική στήριξη €1,8 δισ. στο τέλος Ιουνίου και σύμφωνα με τους λογαριασμούς εξαμήνου, εξακολουθεί να μην πληροί τις εποπτικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.

Αρνητική έκπληξη επιφύλασσε για τους μετόχους της και η Τράπεζα Κύπρου.

Την τελευταία διετία οι επισφάλειες της Τράπεζας ήταν γύρω στα €100 εκ. ανά τρίμηνο. Η προ προβλέψεων κερδοφορία τους Συγκροτήματος έφθανε τα €800 εκ., αφήνοντας στην Τράπεζα σημαντική κερδοφορία (πλην των ομολόγων το 2011).

Το δεύτερο τρίμηνο του 2012 ανέτρεψε τα δεδομένα, αφού οι προβλέψεις εκτοξεύτηκαν στα €568 εκ. για το δεύτερο τρίμηνο του 2012, ξεπερνώντας το σύνολο των προβλέψεων του 2011.

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, οι προβλέψεις της Τράπεζας ξεπέρασαν την προ προβλέψεων κερδοφορία με αποτέλεσμα η κερδοφόρα πορεία των τελευταίων ετών να μετατραπεί σε ζημιές.

Η Τράπεζα δεν δίνει κάποια εξήγηση για την απότομη αύξηση των επισφαλειών πλην των γενικότερων συνθηκών.

Η Κεντρική Τράπεζα φέρεται πάντως να πίεζε από την αρχή του χρόνου την Τράπεζα για πρόσθετες προβλέψεις €160 εκ., τις οποίες η διοίκηση του οργανισμού επέλεξε να αφήσει για αργότερα.

Μετά την αλλαγή σκυτάλης στην Κεντρική Τράπεζα, φαίνεται να εντάθηκαν οι πιέσεις για αποτελεσματικότερη απεικόνιση της κατάστασης του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, ιδίως στην Ελλάδα.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες του Συγκροτήματος, που είχαν υπολογιστεί στο €0,5 δισ. πριν δύο μήνες, φθάνουν τώρα τα €730 εκ.

Η Τράπεζα προειδοποιεί ότι έπεται και συνέχεια, αφού οι κεφαλαιακές ανάγκες θα οριστικοποιηθούν μετά τους διαγνωστικούς ελέγχους της τρόικα.

Στις πρόσθετες ανάγκες που θα εντοπίσουν οι εξονυχιστικοί έλεγχοι του οίκου που θα επιλεχθεί, θα περιληφθεί και το κεφαλαιακό κενό που θα εντοπιστεί λόγω αλλαγής της μεθοδολογίας.

Οι λογαριασμοί που ανακοίνωσαν την περασμένη βδομάδα οι τράπεζες έχουν ετοιμαστεί στη βάση της υφιστάμενης μεθοδολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, βάσει της οποίας όσα δάνεια είναι πλήρως εξασφαλισμένα ή υπό αναδιάρθρωση δεν μετρούν ως μη εξυπηρετούμενα.