You are here

Ακίνητα: Τέλος στις παχιές αγελάδες

02/04/2009 08:33

• Έρευνα ΚΟΕ με στοιχεία 20ετίας

• Ποιες χρονιές έπεσαν οι τιμές στα ακίνητα


Τέλος στην περίοδο των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των ακινήτων εκτιμά ότι θα προκύψει τα επόμενα χρόνια έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Μελετών. Η έρευνα, που στηρίζεται σε διαφημίσεις που καταχωρήθηκαν σε εφημερίδες τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καταγράφει τις μεγάλες αυξήσεις που προέκυψαν στις τιμές οικιστικών ακινήτων τα τελευταία λίγα χρόνια, αλλά και τις μειώσεις που προέκυψαν τη δεκαετία του 1990. Προβλέπει ότι «δύσκολα οι τιμές των κατοικιών αναμένεται να επαναλάβουν την ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων στο προβλεπτό μέλλον».

«Αυτό γιατί ο ρυθμός αύξησης των δύο από τους τέσσερις πιο σημαντικούς παράγοντες που οδήγησαν στις αυξήσεις αυτές, ο πληθυσμός και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά», γράφουν οι συντάκτες της έρευνας, Πάνος Πασιαρδής και Χρήστος Σάββα.

Η μελέτη αξιολογεί σειρά μακροοικονομικών παραγόντων που συμβάλλουν στη μεταβολή στις τιμές των ακινήτων και υποστηρίζει – με αρκετή επιφύλαξη – ότι η αύξηση στον πληθυσμό, το κόστος των υλικών οικοδομής, το κόστος εργασίας και ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές. Οι ξένοι εργάτες και ο δείκτης του χρηματιστηρίου επηρεάζουν αρνητικά τις τιμές, σε μικρότερο όμως βαθμό.

Το δείγμα πάνω στο οποίο στηρίζεται η μελέτη περιλαμβάνει 4872 παρατηρήσεις, για την περίοδο Ιανουαρίου 1988 - Ιουλίου 2008, που περιλαμβάνουν τιμές των κατοικιών για τις πέντε επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Τα στοιχεία αυτά έχουν συλλεχθεί από το διαφημιστικό μέρος δύο τοπικών εφημερίδων και βασίζονται στην «τιμή προσφοράς».

Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξαν, οι συντάκτες της μελέτης κατάρτισαν δείκτη για τις τιμές ακινήτων, χρησιμοποιώντας ως βάση τις τιμές του 1988.

Ο δείκτης επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του κτηματολογίου και παραγόντων της αγοράς ότι η μέση ετήσια αύξηση στις τιμές ακινήτων, έφθασε το 10%.

Τα τελευταία 20 χρόνια, αναφέρει η μελέτη, η μέση τιμή των κατοικιών ανά τετραγωνικό μέτρο αυξήθηκε 6,5 φορές.

Τα τελευταία πέντε χρόνια υπερδιπλασιάστηκε: το 2003 οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 27% και το 2008 (μέχρι τον Ιούλιο) κατά 23%. Τα στοιχεία της έρευνας διαφοροποιούν σημαντικά την εικόνα που βγαίνει μέσα από στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας και ιδιωτικών φορέων για το ύψος των ετήσιων αυξήσεων.

Τα στοιχεία της έρευνας διαφοροποιούν επίσης την εικόνα που δίδεται κατά καιρούς από επιχειρηματίες του κλάδου ότι τα ακίνητα δεν έχουν υποχωρήσει ποτέ στην Κύπρο από τη δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με την έρευνα, τα ακίνητα υποχώρησαν τρεις χρονιές από το 1988: το 1996 οι τιμές υποχώρησαν κατά 7%, το 1998 κατά 10% και το 1999, την χρονιά που προέκυψε μεγάλη άνοδος στο κυπριακό χρηματιστήριο, κατά 1%.